Оселедець має низку корисних властивостей.
Високий вміст поліненасичених жирних кислот Омега-6 та Омега-3. Вони допомагають захистити судини від атеросклерозу, зміцнюють імунітет. Вміст корисних жирних кислот в оселедці такий же, як у сьомзі та форелі.
Оселедець багатий вітамінами Е, А, В1, В12, В6. Встановлено, що 50 г оселедця насичують організм вітаміном D на 50–80 % його добової потреби.
В оселедці також містяться кальцій, фосфор, магній, йод та селен. Вони беруть участь у обмінних процесах, що підвищує працездатність.
Безперечну цінність мають білки, що входять до складу риби. Вони містять усі незамінні амінокислоти.
Безперечно, їсти оселедець необхідно, але в помірних кількостях. Для дорослої здорової людини небажано з'їдати понад 100 г солоної риби на день.