«Не буде газу — то ви з Рівного прибіжите до нас грітися!» У Кам’янець-Подільському розповіли, як вдалося зменшити тарифи на тепло, і завдяки чому, на відміну від Рівного, тут мають гарячу воду цілий рік

1942 2

Ми у соцмережах:

У котельнях Кам’янець-Подільського є сім нових котлів, які працюють винятково на біопаливі, а інші — переобладнані

Частина міста Кам’янця-Подільського, що на Хмельниччині, майже п’ять років тому перейшла на альтернативне опалення — 60% котелень у місті обладнано твердопаливними котлами, які працюють в основному на відходах деревини. Так, це такі ж котли, які планують встановити й у Рівному. Але Рівненська міська рада поки що утримується від того, щоб своїм рішенням дати «зелене світло» цій програмі. Через те, що частина рівнян ставиться до цього з пересторогою — вважають, що робота котлів негативно позначиться на довкіллі та здоров’ї людей.

Василь Кобильник, депутат Кам’янець-Подільської міської ради, розповів, що в їхньому місті також не відразу підтримали перехід на альтернативне опалення:

— Будь-які процеси, що передбачають певні ризики, завжди відбуваються з пересторогами. Багато моїх колег критично ставилися до переходу міста на альтернативне опалення та не вірили у реалізацію цього проекту. Проте більшість все ж підтримала директора «Міськтепловодоенергії» п. Гордійчука в реалізації проекту. І наразі він перебуває на стадії завершення.

Важливими чинниками, які посприяли переходу на альтернативне опалення, стали події на сході країни та газове протистояння. Кам’янець-Подільський показав усій Україні, що з газової голки Росії можна зіскочити. Я не пригадую депутатів, які виступали б категорично проти впровадження альтернативного опалення у місті. Подібні проекти вже реалізовано у декількох європейських країнах, а в Європі значно більше уваги приділяють екології. Тож думаю, що боятися переходу на альтернативне опалення не треба. Коли минулого року «Міськтепловодоенергія» запустила теплоелектроцентраль (ТЕЦ), то місцеві жителі приходили до депутатів зі скаргами на дим, який виходить із труб. Вони були впевнені, що цей дим надзвичайно шкідливий. Проте людям пояснили, що жодної шкоди для здоров’я від того диму не буде. Люди заспокоїлися, і більше скарг ні на ТЕЦ, ні на котельні не було.

До речі, теплоелектростанція такого типу, як у Кам’янець-Подільському — п’ята у світі після Берліна, Гельсінкі, Гонконгу та Парижа.

Віталій Шатурський, кам’ян­чанин:

— Відколи наші котельні перейшли на альтернативне опалення, почали працювати без російського газу, то стало краще. Немає перебоїв з гарячою водою, у будинках тепло. А повітря не стало гіршим. Враховуючи, скільки автомобілів з’явилося у місті за останні десять років, то від них, мабуть, більше диму, ніж від котелень. Щоправда, хотілося б, аби тарифи були меншими.

Щодо тарифів. «Міськтепловодоенергія» — це підприємство у Кам’янець-Подільському, яке постачає тепло, гарячу і холодну воду ще й виробляє електроенергію, на якій і працюють котельні. Директор підприємства Валерій Гордійчук розповів, що тариф на опалення для населення — 1590 грн/Гкал. Це на 200 гривень менше, ніж у Рівному. Гаряча вода — 88 гривень, тобто на 9-17 гривень менше. Але головна перевага в тому, що кам’янчани централізовану гарячу воду отримують цілий рік, а не лише в опалювальний сезон, як у Рівному.

Василь Тарасюк, кам’янчанин:

— Я живу у трикімнатній квартирі. Тарифами та якістю опалення ми задоволені. До того ж, якщо є якісь поломки, то майстри завжди виїжджають і усувають їх. Не було такого, щоб нам доводилося сидіти без тепла. Проблем з довкіллям після того, як встановили твердопаливні котли, я не відчув. Більше проблем від спалювання сміття біля приватних будинків, а не від котлів.

От саме питання можливого негативного впливу від роботи цих котлів на довкілля й турбує найбільше рівнян. Чи й справді котельні, що працюють на твердому паливі, шкідливіші, ніж газові?

— Найстрашніше при опалюванні газом — викиди СО, — продовжує Валерій Гордійчук. — У країнах Євросоюзу за опалення на альтернативних видах палива доплачують дотацію. У нас — навпаки. Викиди від біопалива вважаються більшими за газові. Зараз ми працюємо з державним Фондом енергоефективності, готуємо лист до міністерства, щоб звернули на це увагу і привели наше законодавство до європейських норм.

Лариса Шамінська, прессекретарка «Міськтепловодоенергії», пригадала, що коли підприємство запускало ТЕЦ, люди були занепокоєні:

— Тоді ми підготували висновки лабораторних досліджень: їх проводили до запуску ТЕЦ та після того, як теплостанція запрацювала. Документально змогли підтвердити кам’янчанам, що станція безпечна. Усі люди обережно сприймають усе нове.

Олексій Сікора, начальник відділу з питань енергоефективності та екології, розповів, що для того, аби не допустити шкідливих викидів, щороку після початку опалювального сезону підприємство замовляє лабораторію, яка на стаціонарних джерелах опалення проводить спеціальні заміри. Крім того, раз на рік відповідні перевірки проводить і Державна екологічна інспекція. І жодного припису, що стосується викидів, за словами Олексія Сікори, від них не було.

— Кращого пального за газ у світі не буває, — визнає п.Гордійчук. — Німці теж газом користуються, але використовують й альтернативне паливо — раніше його було 30%, а зараз переходять до 50%. Значить, якась причина є. Я бачу цю причину — екологія. А ще я вам ось що скажу: не радійте газу, попереду — «Північний потік», і через Туреччину потік. І якщо «захлопнуть» нашу магістраль — то ви з Рівного прибіжите до нас грітися!

У котельнях Кам’янець-Подільського є сім нових котлів, які працюють винятково на біопаливі, а інші — переобладнані. У кожній котельні є обладнання, яке працює на газу і на альтернативному опаленні. І якщо навіть припиниться постачання газу, у Кам’янець-Подільському могли б постачати тепло два опалювальних сезони, використовуючи щепу.

До речі, Валерій Гордійчук розповів, що пробували використовувати для опалення не тільки дерев’яні щепи, орієнтувалися і на солому, яку нині спалюють на полях, і відходи від насіння соняшнику, качани кукурудзи:

— Мені з Рівного сюди возили кору берези — це ж найкраще паливо! Єдине, від чого ми відмовилися, — торф, бо він дуже димить. А у вас, на Рівненщині, відходів — пали досхочу!

Тим часом у Рівному про обладнання міських котелень твердопаливними котлами вчергове говорили на сесії Рівненської міської ради 12 вересня. Йшлося про суборенду та спільне використання чотирьох котелень у Рівному, де поряд з газовими котлами планують встановити твердопаливні. Однак, як і в попередні рази, рішення не було ухвалено — забракло одного голосу. це питання вирішили розглянути за кілька тижнів, на наступному сесійному засіданні.

Особливо емоційно і категорично під час сесійних засідань висловлювалися депутати Микола Бляшин, Роман Стасюк та Ірина Пилипчук. Мовляв, стан довкілля міста буде під загрозою після такого переобладнання котелень. Адже викиди ніхто не контролюватиме, як і походження щепи. Не переконали противників модернізації навіть аргументи європейських фахівців, які кілька тижнів тому проводили у Рівному семінар щодо використання біомаси.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також