Не дитину вибирають, а сім'ю — для сироти

1145 0

Ми у соцмережах:

Не дитину вибирають, а сім'ю — для сироти

Оскільки чергова зустріч учасників медіа-клубу "На власний погляд" з міністром соціальної політики Наталією Королевською відбувалась напередодні Міжнародного дня захисту дітей, то, зрозуміло, саме про дітей, особливо тих, які потребують соціального захисту, і йшла насамперед мова.

Змінили підхід до усиновлення

Незважаючи на те, що поставлено завдання до 2020 року повністю відмовитись від інтернатної форми виховання дітей-сиріт, 16 тисяч українських дітей все ще живуть в інтернатах радянського типу. Наталія Королевська визнає, що виконувати таке завдання нелегко, бо реформи блокуються. Міністр розповіла, що відомі факти, коли працівники інтернатів, боячись втратити роботу, їздять по регіонах, шукають нових вихованців — так званих соціальних сиріт з живими батьками. Але закриття інтернатів не означає безробіття, наголошує п.Королевська, у колишніх інтернатах можуть бути створені центри культури, будинки престарілих, інші соціальні заклади. І все ж, незважаючи на протидію, підкреслила Наталія Королевська, на сьогодні 82% дітей-сиріт уже перебувають під сімейною опікою: — Ми змінили підхід до усиновлення. Якщо раніше сім'я обирала дитину, то тепер ми вибираємо сім'ю, виходячи з потреб дитини. Для цього до кінця року буде створено 150 будинків сімейного типу (це сім'ї, де виховується до 10 дітей). І на наступний рік міністерство запланувало побудувати не менше 100 дитячих будинків сімейного типу за рахунок держави і 100 будинків — за рахунок місцевої влади. Таким чином, наступного року ми перестанемо повністю віддавати дітей в інтернати, вони будуть відразу потрапляти в центри реабілітації, дитина отримуватиме свій правовий статус і переходитиме на виховання у будинки сімейного типу, зі збереженням кола спілкування, не переїжджаючи в інший регіон і не розлучаючись зі своїми братами і сестрами. Особливого підходу і захисту потребують діти з особливими потребами. Королевська зауважила, що під час поїздки до Одеси з першим віце-прем'єр-міністром С.Арбузовим вони відвідали дитячий будинок для дітей-інвалідів: — З такими інтернатами важко розлучитися, оскільки дітям потрібен спеціальний догляд та умови. Не всі з дітей-інвалідів будуть усиновлені, ми думаємо, що приблизно 2 тисячі з 3 тисяч залишаться в інтернатах, і для них мають бути створені найширші можливості лікування і реабілітації. Міністр також навела загальну статистику соціальної допомоги дітям, яку надає міністерство. Зараз 3,5 мільйона сімей з дітьми отримують допомогу від держави, яка становить 40 мільярдів гривень щорічно. Більше того, 140 тисяч малозабезпечених сімей, в яких проживають 245 тисяч дітей, отримують допомогу, яка була збільшена і буде поступово зростати в майбутньому.

Не на асфальті, а в таборах

Понад 113 тисяч українських дітей поїхали 1 червня у заклади оздоровлення і відпочинку. А загалом упродовж цьогорічного літнього сезону планується оздоровити три мільйони дітей. Втім, визнає Наталія Королевська, "ситуація непроста", адже інфраструктура дитячих таборів була створена ще в 1960-1980-ті роки, і за останні 20 років кардинальної модернізації її не було: — Днями ми з першим віце-прем'єр-міністром Сергієм Арбузовим відвідали в Одесі табір "Молода гвардія". В минулі часи це була одна з найбільш легендарних баз для оздоровлення дітей. Зараз деякі корпуси закриті, тому що перебувають у жахливому стані. Ми прийняли рішення реалізувати там пілотний проект, заново відбудувати табір, щоб щорічно тисячі дітей, дітей-інвалідів оздоровлювались в ньому. У "Молодій гвардії" — три табори. Один з них — "Морський" — буде пристосований саме для дітей-інвалідів, а вся територія "Молодої гвардії" стане доступною для інвалідів. — Тому що у нас часто кажуть, що треба "соціалізувати дітей-інвалідів", включати їх у звичайні дитячі колективи, — пояснила Наталія Королевська. - А ми думаємо, що треба навпаки — звичайних дітей потрібно соціалізувати, щоб вони звикали, що є інші діти, з іншими можливостями, але у всіх є однакові права. Існуюча інфраструктура в Україні сьогодні дозволяє оздоровити 3 мільйони дітей. — Ми збільшили фінансування в цьому році на оздоровчі програми більш ніж на 160 мільйонів гривень. Додаткові 66 тисяч путівок (90% вартості компенсується державою) будуть оплачені за рахунок Фонду соціального страхування. Ми також поставили завдання, щоб 40% дітей отримали оздоровлення протягом 21 дня саме на курортах, а не в місті, в "шкільних таборах", гуляючи на шкільному подвір'ї, — сказала міністр соціальної політики. — Загалом, ми плануємо, що 70% дітей шкільного віку отримають оздоровлення в цьому році.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також