"Не хочу бути городянкою, хочу бути селянкою!"

2043 0

Ми у соцмережах:

Не хочуть об'єднуватись із Рівним мешканці навколишніх сіл і цим гальмують уже розписану чиновниками територіальну реформу. Навіть Квасилів, який ще кілька років тому прагнув стати одним з мікрорайонів Рівного, тепер боїться негативних наслідків від поглинання обласним центром.

Ідея агломерації, в яку, за задумом чиновників, мали увійти Квасилів та Здолбунів й усі наближені села, розсипається. Добровільно до обласного центру не бажають приєднуватися. Посадовці припускають, що причина — у головах сільрад, які не хочуть втрачати можливість бути при владі, бо якщо Рівне стане центром об'єднаної громади, їхні шанси стати головою будуть нікчемними. Офіс реформ попросив громадські організації провести опитування селян. Бо нібито з Рівним їм буде краще — буде відкритий доступ до міських шкіл та лікарень. Окрім того, Рівне зможе претендувати на центр, якщо об'єднають нашу, Волинську та Житомирську області, а заодно за рахунок навколишніх земель місто зможе розширюватися. Інакше — залишиться затиснутим у нинішніх межах.

Тетяна Гончарук, голова Білокриницької сільради Рівненського району:

— Села навколо обласного центру — самодостатні, їм нема потреби об'єднуватися з Рівним. Тим паче зараз є тенденція, що люди переїжджають з міста до сіл. У нас, наприклад, є все, що потрібно — школа, дитячий садок, пекарня, кафе, ремонт взуття, перукарня. Люди бояться, що коли приєднають село до міста, то зростуть тарифи на комунальні послуги, податки збільшаться і землі наші заберуть.

Оксана Курганська, голова Великоомелянської сільради Рівненського району:

— Незабаром збиратимемо людей, щоб обговорити це. У нас громада хоче виживати самотужки. Знаю, що більшість за те, аби не приєднуватися до Рівного. Дуже багато запитань у людей, а відповідей на них поки що немає. Та й у плані землі ми нецікаві. Навколо Великої Омеляни залишилися лише паї, земель запасу ми уже не маємо.

Дмитро Крет, голова Квасилівської селищної ради:

— У Рівненському районі є 25 сільських і селищних рад. Ми вирішили, що не хочемо розвалювати цю районну громаду, яка вже сформована, і приєднуватися до Рівного. Квасилів, планують, об'єднає навколо себе чотири сільради. Колись у селищі мріяли приєднатися до Рівного, де кращий бюджет і могла би бути після об'єднання краща інфраструктура, але нині думка вже інша.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Потрібно дивитися на Польщу, як там громади об'єднуються навколо великих міст. Ми готові до переговорів з усіма сільськими головами та громадами навколо. Але об'єднання (не приєднання) повинне бути добровільним. Повинні бути плюси у всіх — і у сіл, і у міста. Я не впевнений, що громади не хочуть об'єднуватися. Думаю, це, скоріше за все, позиція сільських голів.

Загалом уже відомо, що наступного тижня обласній раді пропонують затвердити новий територіальний поділ, який складатиметься із 45 громад. Дубенський район вирішили об'єднати в одну громаду з центром у Дубні. Вона є найбільшою в області і нараховуватиме понад 84 тисячі осіб. Найменшою ж громадою поки що є Підлозцівська на Млинівщині — 2,3 тисячі осіб. Чиновникам не вдалося переконати тамтешніх селян об'єднатися з іншими громадами. Мешканці, а там багато переселенців із Чорнобильської зони, заявили, що або вони об'єднуються так, як хочуть, або приєднаються до Луцького району. Конфліктна ситуація і на Здолбунівщині. Чотири територіальні громади, які там пропонують, — створені штучно чиновниками. У селах проводили збори, і добровільно люди об'єднуватися не поспішають. Як зазначив голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук, якщо буде добровільне об'єднання, то громад на Здолбунівщині залишиться 11, причому чотири із них — нинішні сільради. На Володимиреччині, де поки що говорять про п'ять громад, Кузнецовськ хоче приєднати до себе більше сіл, аби в районі залишилося дві територіальні громади — з центрами у місті атомників та у Володимирці. Тим часом сперечаються радивилівські та демидівські чиновники. Пляшевська сільрада хоче приєднатися до сусідньої Демидівки, але з Радивилівщини їх не хочуть відпускати.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також