Не маєте декларації — йдіть до лікаря з паспортом

1587 0

Ми у соцмережах:

Не маєте декларації — йдіть до лікаря з паспортом

З 1 липня пацієнтів у колишніх поліклініках змушені були поставити перед вибором: або декларація із сімейним лікарем, або послуги — платні. Адже за тих, хто декларації не має, Національна служба здоров’я України кошти вже не перераховує.

За словами головного лікаря центру ПМСД «Центральний», що на вулиці Драгоманова у Рівному, Олега Шрама, платні послуги у центрі діють ще з 1 квітня. Пацієнти, які мають декларацію з сімейним лікарем, повинні оплачувати лише те, що не покриває НСЗУ, а ось ті, у кого декларації немає, мали би платити навіть за консультацію лікаря. Проте, за словами пана Шрама, таким людям пропонують одразу підписати декларацію з сімейним лікарем закладу. Як зазначає головний лікар, від такої пропозиції не відмовляються. Адже логічніше підписати договір, який можна у будь-який момент змінити, і отримати послугу за рахунок бюджетних коштів, аніж платити за консультацію самостійно.

— Проте невідкладну допомогу ми надаємо безкоштовно, незалежно від того, є у людини декларація з лікарем нашого закладу чи ні,  зазначає Олег Шрам.

Медзаклади вторинного рівня, тобто міські та районні лікарні, а також рівненський діагностичний центр очікували, що з липня НСЗУ розпочне фінансувати діагностичні послуги і у них. Задля цього рівненські лікарні поспішно переходили з «закладів» у «некомерційні підприємства». Проте МОЗ з реформою затягнуло.

Ігор Добровольський, заступник начальника обласного управління охорони здоров’я:

— НСЗУ не надала закладам вторинної меддопомоги угоди для підписання. Від НСЗУ взагалі повний штиль. Але фінансування первинного рівня, відповідно до підписаних раніше угод, відбувається нормально.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили РВ, що з 1 липня планувався лише підготовчий етап — і його розпочали:

«Реформа вторинної меддопомоги розпочнеться з 1 січня 2020 року. У липні розпочався перший етап проекту «Безкоштовна діагностика», який передбачає підготовчу роботу на рівні медзакладів. Консультативно-діагностичні центри та поліклініки при лікарнях готуватимуться до переходу на новий принцип фінансування «гроші йдуть за пацієнтом». Адміністрування такої програми по всій країні передбачає великий обсяг роботи: забезпечення автономізації, комп’ютеризації, наявності належного обладнання, відповідно до сформованих вимог, рівний доступ до послуг по всій Україні тощо. Із боку МОЗ та НСЗУ триває робота над усіма аспектами програми: консультації з лікарями-спеціалістами, робота над новим додатковим функціоналом електронної системи eHealth, аналіз великих обсягу даних, що збираються з регіонів. Згодом перелік безоплатних діагностичних послуг буде затверджено Кабміном. У 2020 році розпочнуться зміни у оплаті медичних послуг на всіх рівнях медичної допомоги: первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної та реабілітаційної допомоги. Програма медичних гарантій буде ухвалена Верховною Радою разом із Державним бюджетом».

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також