Не парк, а цвинтар

2942 0

Ми у соцмережах:

Не парк, а цвинтар

«Острозький парк», у який радянська влада у 1983 році перетворила єврейське кладовище, втратив статус парку-пам'ятки садово-паркового мистецтва. Таке рішення прийняла у п'ятницю Рівненська обласна рада. Задля того, аби на території зруйнованого цвинтаря не розважалися і не смажили шашлик.

Єврейське кладовище Парк офіційно займає 6,6 га. Кладовище, як розповідають, було більшим. Перші поховання там датовані XV століттям, останні — 70-ми роками минулого сторіччя. За часів СРСР більшість надмогильних плит з кладовища повивозили, на території цвинтаря поставили дитячі каруселі і перетворили його на «зону відпочинку» та пікніків. Володимир Діковицький, начальник відділу заповідної справи обласного департаменту екології, пояснює, чому потрібно відібрати в «Острозького парку» статус пам'ятки:

— Парк — для відпочинку, насадження дерев, а статус кладовища забороняє будь-яке порушення ґрунтів. Єврейська громада вже отримала погодження Мінекології. На території збереглося небагато надмогильних плит, але поховання лишилися. Кілька років тому, коли бульдозер чистив дорогу і зачепив частину цвинтаря, викопав багато кісток, черепів. Неприємне було видовище. Тому ми підтримуємо бажання єврейської громади надати кладовищу відповідний статус і залишити мертвих у спокої. Поховань там більше проводити не будуть. Острожани під час громадських слухань єврейську громаду підтримали.
Олександр Корнійчук, заступник голови Рівненської облради, який живе в Острозі:
— Єврейська громада має надію на фінансову підтримку із Заходу, аби упорядкувати кладовище. Нині питанням опікується Григорій Аршинов, розмовляв з ним щодо того, аби там було не просто кладовище, а музей. Все-таки йдеться про трагічну сторінку історії Острога. Між іншим, коли знищували кладовище у часи СРСР, не зачепили могилу дослідника Талмуду Самуеля Едельса, нині до неї приїздять паломники. До слова, єврейська громада вже почала відновлювати синагогу в Острозі. Не дали склепінню зруйнуватися, накрили будівлю, прибрали всередині.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також