
Згідно з результатами національного дослідження STEPS, українці вживають 12,6 г солі на добу. Тоді як денна норма солі в продуктах — до 5 г на день. До чого може призвести надмірне вживання солі?
Щоб регулювати споживання солі та зберегти здоров’я, обмежте споживання таких продуктів: технологічно оброблені м’ясні та рибні продукти; солоний сир; солоні овочі та готові соуси; м’ясні, овочеві та рибні консерви; хліб. Адже понад 70% солі ми споживаємо у складі технологічно оброблених продуктів. Вивчайте склад продукту на етикетці: якщо сіль стоїть на початку складу, це вказує на її надмірний вміст.
Щодня з готовою їжею ми вживаємо багато солі, часто не помічаючи цього. Контролюйте, скільки солі ви додаєте у страви під час приготування. Це також стосується домашніх соусів, консервованих овочів, а традиційні продукти з високим вмістом солі максимально замінюйте альтернативними, кориснішими продуктами.
Надмірне вживання солі може призвести до підвищеного артеріального тиску, серцево-судинних захворювань та хвороб нирок. Зменшення кількості солі до прийнятного рівня в раціоні допомагає підтримувати здоров’я серця, покращує загальне самопочуття та сприяє профілактиці багатьох хронічних хвороб