Не плюйте на землю, матір вашу!

2015 0

Ми у соцмережах:

Не плюйте на землю, матір вашу!

Щорічно десятки мешканців Рівенщини помирають від хвороби, про яку, здається, вже забули всі цивілізовані країни. Бідність, неякісне харчування, погані умови проживання, антисанітарія — це все «вірні» супутники туберкульозу.

Туберкульоз винищує села Зараз епідемія поширюється з надзвичайною швидкістю, не обминаючи ні бідних, ні багатих. Але особливе занепокоєння у лікарів викликає рівень захворюваності серед сільських жителів. — За 2002 рік на Рівенщині вперше виявлено 823 хворих, більшість яких мешкає у сільській місцевості, — із стурбованістю повідомив обласний лікар-фтизіатр Микола Ординський.— В той же час померло 158 жителів області, 135 з яких — селяни. Вітчизняне лікування туберкульозу відрізняється від світової практики — якщо за кордоном обмежуються так званим пасивним лікуванням, яке не передбачає госпіталізації, то в Україні, з огляду на епідемію, проводиться масове залучення населення до рентгенологічного обстеження, а при виявленні туберкульозу — негайна ізоляція хворого. — Сучасні пересувні флюорографи, які працюють зараз у північних районах, дають незначне опромінення, і нам вдається переконати людей, які бояться радіації, що процедура абсолютно не шкодить здоров’ю, а навпаки, допомагає виявити захворювання на туберкульоз на ранній стадії, — розповів заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Олег Ушкевич. Він також впевнений, що завдяки пересувним флюорографам можна буде охопити тих людей, котрі ніколи за своє життя не проходили і не будуть проходити обстеження, «навіть якби ми їх змушували».

Багаті теж плачуть Лікарі вважають, що туберкульоз, його профілактика — не медична проблема. Рівень захворюваності, поширеність, смертність — це показники, які віддзеркалюють соціально-економічну ситуацію в області. Наводять жахливий факт — самі медики, котрі працюють в обласному тубдиспансері, хворіли у 1998-1999 роках, тобто в період, коли не виплачувалась заробітна платня. У минулому році фактів хвороб серед лікарів не зафіксували — гроші їм платили вчасно. А взагалі туберкульоз не дивиться на товщину гаманця — останнім часом звертаються до лікарів і службовці, й високі керівники, і бізнесмени. Та все ж хворіти бідним набагато гірше. При захворюванні необхідне посилене харчування, постановою Кабміну встановлено навіть норму коштів на харчування одного пацієнта тубдиспансеру — понад 9 гривень на день. Звісно, і половини цих коштів не дають, але тільки завдяки зусиллям лікарів, котрі залучають спонсорів та благодійну допомогу, вдається так-сяк звести кінці з кінцями. Але, повернувшись із диспансеру, хворі знову потрапляють у темні та вологі помешкання, а нестатки не дозволяють їм нормально харчуватися.

Фельдшер повинен виконувати функції міліціонера? Прискіпливої уваги і з боку лікарів, і з боку органів влади, вважає Олег Ушкевич, потребують люди з так званих груп ризику — алкоголіки, наркомани, бомжі. Ще одна проблема — високий рівень захворюваності на туберкульоз у виправних закладах, слідчих ізоляторах. — З 2001 року нарешті почали відповідальніше ставитися до таких хворих, — запевнив Ушкевич.— Закуповують для колоній необхідні ліки, хворі мають змогу краще харчуватися, їх звільняють від роботи, зменшується строк ув’язнення. Після виходу на волю колишніх ув’язнених ставлять на диспансерний облік, кожен виявлений хворий проходить 3-4-місячний курс лікування. Останнім часом обласне управління охорони здоров’я почало практикувати виїзні колегії з участю сільських голів, правоохоронних органів. Основне завдання таких колегій — примусити лікуватися хворого на туберкульоз мешканця населеного пункту, який веде асоціальний спосіб життя. Юридичні підстави для цього є, але практично це зробити важко. Потрібно, вважають лікарі, щоб і фельдшер, і дільничний міліціонер, і сільський голова цим займалися.

Плювати чи не плювати І все-таки основна проблема боротьби з туберкульозом — низька санітарна культура мешканців області. — Звичка в людей є — плювати на землю, асфальт, — бідкається Ушкевич.— Висихаючи, харкотиння змішується з пилюкою і піднімається у повітря — вірус надзвичайно стійкий до температурних впливів. Отож носова хустинка замість плювка на землю може стати дієвим механізмом боротьби з туберкульозом’і.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також