Не прийшли до школи через погане самопочуття: на що захворіли 37 рівненських школярів

1829 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

У першу школу, що на вулиці Литовській у Рівному, через погане самопочуття не прийшло 37 дітей. Вчора директорка школи звернулася до Держпродспоживслужби з приводу проведення перевірки закладу для з’ясування причин поганого самопочуття школярів, а ті долучили до перевірки лабораторний центр.

Керівник Рівненського обласного лабораторного центру Роман Сафонов повідомив:

– На початку були побоювання щодо можливого хімічного отруєння, але під час перевірки ці підозри спростували. Наразі є результати по одному з перших захворілих – норовірусна інфекція. Мікробіологічні дослідження харчових продуктів тривають, але вірусологічні дослідження продуктів та робочих поверхонь харчоблоку забруднення вірусами не показали. Всі діти наразі на амбулаторному лікуванні із легкою формою перебігу хвороби. Основними її проявами є нудота та блювання, температура невелика, пронос у небагатьох, головний біль, болі в тілі та лихоманка.

Норовірусна інфекція – це заразний вірус, який часто можна підхопити у школах, торгових центрах, транспорті та будь-яких інших громадських місцях. Заразитися норовірусною інфекцією можна через їжу та воду. Більш поширеними причинами зараження є тісний контакт із переносником вірусу, зокрема під час потиску руки, дотику, спільного харчування або внаслідок торкання до заражених поверхонь.

Вірус може поширюватися повітряним шляхом. На поверхнях він залишається активним до 42 днів. Потрібно всього лише десяток-два часток вірусу, аби заразити людину. Симптоми норовірусної інфекції зазвичай з'являються через 12–48 годин після контакту із вірусом, але можуть проявитися і через три дні.

У деяких людей симптоми можуть бути відсутні, однак при цьому вони все ще будуть переносниками інфекції. Люди, інфіковані норовірусом, здатні заразити оточення під час гострого періоду захворювання і протягом наступних двох діб, але в деяких випадках віруси виводяться з організму протягом двох тижнів після початку захворювання.

Після хвороби організм виробляє імунітет до вірусу, але на дуже короткий період, близько восьми тижнів. Після цього терміну людина може знову заразитися і захворіти. Вакцини для запобігання захворюванню на норовірусну інфекцію немає, тому основними заходами її профілактики є дотримання правил особистої гігієни. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також