Лікарі опублікували перелік страв, які не підлягають повторній термообробці через утворення в них шкідливих хімічних сполук. До продуктів, які не можна розігрівати двічі, відносяться: буряк, картопля, куряче м’ясо, яйця і гриби. Під час другого розігріву нітрати і крохмаль, які містяться в овочах, змінюють молекулярну структуру, можуть накопичуватися в організмі й при досягненні критичного рівня стають отруйними. Взагалі рекомендація така: готувати стільки, скільки можна з’їсти за один раз.
Зварену картоплю, яка зберігалася в холодильнику, краще вживати охолоджену — навіть протягом 1–2 днів після готування.
Страви з яєць найкорисніше їсти свіжоприготовленими. Залишки омлету або варені яйця, прибрані в холодильник, потрібно з’їдати холодними.
Залишки грибів не слід підігрівати повторно, з’їдайте холодними і не зберігайте більше доби.
Курка містить велику кількість білків. На думку вчених, високобілкову їжу небезпечно розігрівати повторно — це може змінити склад білків, що зробить її потенційно токсичною. Якщо в холодильник було прибрано залишки курки, їх слід вийняти за деякий час до їди, щоб їжа встигла нагрітися до кімнатної температури, — але не розігрівати.
Буряк токсичним при нагріванні робить високий рівень природних нітратів. Приготований продукт потрібно їсти тільки охолодженим.