Не сидіть на холодному!

7535 0

Ми у соцмережах:

Не сидіть на холодному!

При найтеплішій травневій погоді легко отримати запалення. Досить провести якийсь час на холодній землі, камені, посидіти на звичайній підлозі, вкритій не паркетом, а лінолеумом. Намочити ноги в струмку, річці або побігати по росі.

Цистит і простатит — популярні "ускладнення пікніка"

Сидіти на покривалі під час пікніка протипоказано до середини червня. Тонка тканина від холоду не захистить. Найкраще рішення — розкладний тканинний стільчик, дерев'яна лава. Інакше постраждають дуже важливі частини тіла. Після півгодини, проведеної на холодній землі, у жінки є всі шанси отримати цистит, у чоловіка — простатит. Симптоми можуть датися взнаки через кілька годин або днів. Перші дзвіночки: біль при прискореному сечовипусканні, біль у лобковій кістці і паху, у чоловіків болить також мошонка. При переохолодженні сечового міхура запалення нирок може розвинутися за добу. Його ознаки, крім перерахованих, — температура від 38 градусів і вище, озноб, тягнучий біль у попереку. При перших симптомах переохолодження сечостатевої системи треба звертатися до лікаря.

Неприємні відчуття в попереку

Травневий пікнік може закінчитися проявом радикуліту — запалення корінців спинномозкових нервів. Починається все інколи з легкого нездужання, неприємних відчуттів у попереку. Хворий і не допускає думки, що це вже розвивається радикуліт. Через добу-дві біль може стати прострілюючим, різким, людина не може нормально рухатися, спати. Лікувати радикуліт треба зігріваючими і протизапальними мазями, крім того, всередину приймати нестероїдні протизапальні препарати. Доведеться дотримуватися обмеженого режиму праці та руху, а в особливо тяжких випадках — ліжкового. При гострих м'язових спазмах, які нерідко супроводжують радикуліт, треба приймати міорелаксанти (препарати, які розслаблюють м'язи хребта), але тільки за показами лікаря.

Гуляємо по росі після попереднього загартування

Прогулянки по першій росі корисні тільки тим, хто підготовлений попереднім загартовуванням і робить це не вперше. Якщо роззутися під час травневого пікніка на непрогрітому ґрунті, можна отримати переохолодження. При слабкому імунітеті це дасть поштовх розвитку інфекцій сечостатевої системи, ГРВІ та грипу. Переохолодження дуже швидко позначається на голосових зв'язках, провокуючи ангіну і осиплість голосу. Від холодних ніг прямий шлях до нежитю і пов'язаних з ним отиту і гаймориту.

Щоб не отримати геморой

Сидячи на холодній землі, можна "заробити" і геморой, адже переохолодження викликає порушення кровообігу. Якщо у людини вже були проблеми з дефекацією, а також при вагітності, зловживанні гострою і солоною їжею, ризик отримати таке ускладнення дуже високий. Тим, кому геморой вже діагностовано, треба більше приймати теплих ванн і не сидіти на землі навіть у спеку. Інакше загострення не уникнути.

Від переохолодження до безпліддя — один крок

Дівчатам і жінкам на пікнік краще вибиратися з лежаком або стільчиком. Можна використовувати туристичні надувні матраци, але ні в якому разі не пледи або рушники. Найшвидше ускладнення — аднексит, або запалення яєчників. Причиною його є інфекція, але активізує її саме переохолодження ніг і органів таза. Симптоми аднекситу: різкі болі в нижній частині живота, що віддають у поперек і крижі. Можуть супроводжуватися ознобом і сильним підвищенням температури (до 39-40 градусів). Іноді аднексит перебігає непомітно і виявляється лише порушенням місячного циклу і негострим тягнучим болем внизу живота. Ще один симптом — біль, який виникає при статевому акті. Лікувати доводиться антибіотиками і протизапальними засобами. Недолікований, він часто призводить до появи рубців на придатках і безплідності.

Компетентно

Євген Комаровський, педіатр: — Людська стопа анатомічно і фізіологічно пристосована до того, щоб контактувати з холодом. Якщо наступив на холодне, то виникає спазм судин шкіри, відповідно, кількість крові, яка надходить до шкіри ноги, різко зменшується. Зменшується кількість тепла, яке втрачає організм людини. Цей фізіологічний механізм обумовлює можливість досить довго ходити босоніж без шкоди. Зрозуміло, що шкіра в ділянці сідниць тонша і ніжніша. Тривалий контакт з холодними предметами, які мають великий розмір і високу теплопровідність (наприклад, гранітні сходинки біля входу в музей), здатний призводити до серйозного локального переохолодження і провокувати спазм судин не тільки шкіри та м'язів, але і сечовивідних шляхів, статевих органів. А локальне переохолодження сідничного нерва — це взагалі окремий ризик.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також