Не смішіть мої долари...

3302 0

Ми у соцмережах:

Не смішіть мої долари...

Минулої суботи наша доблесна міліція влаштувала черговий спектакль, затримавши у приміщенні центрального універмагу Рівного двох нелегальних торговців валютою. Решта міських валютників, яких усі давно знають в обличчя, спокійно продовжує свою роботу. Повернуться і ті, яких затримали. Навіщо тоді було оте показове затримання?

Долари вилучення Незаконним обміном валюти заробляють собі на життя щонайменше кількасот жителів Рівного, займаючись цим відкрито у найбільш людних місцях. Цим небезпечним бізнесом (можуть і вбити в разі чого) ці сміливі та підприємливі люди займаються роками, залучаючи до цього найближчих родичів. Звісно, що це було б неможливим без сприяння правоохоронців, які мали б цих валютників затримувати щодня, та працівників банків, у яких міняти валюту, на відміну від Києва, заздалегідь невигідно. Це триноге валютне чудище нікого у Рівному не лякає: валютники люди порядні — ніколи не обмануть і не обрахують, бо репутація дорожча. Із ними можна мати справу у будь-якому зручному для клієнта місці і у будь-який зручний для клієнта час. Немає також обмеження у сумі — чим більше, тим краще. Коли треба, вони знайдуть для вас хоч монгольські тугрики. Жоден нормальний рівнянин чи гість нашого міста не піде міняти валюту до банку, бо там невигідно. Чому? Тому що для великих банків місцеві обсяги валютних операцій — це копійки, на які можна не зважати. Ось працівники банків і не зважають, майже відкрито постачаючи валюту "нелегалам". Про міліцію краще промовчати, коли не знаєш достеменно суми "відкату". Чи можна цю проблему вирішити? Авжеж! Самим валютникам було б вигідно працювати легально, сплачуючи розумні податки і маючи спокій. Але на що тоді житимуть ті, хто із ними "бореться"? Тому й процвітає у Рівному незаконний обіг валюти на радість місцевим жителям і місцевій міліції — міліціонери ж теж місцеві жителі, чи не так? Запитаєте, навіщо тоді оті показові затримання? Аваков його знає!

Микола НЕСЕНЮК.
Р.S. Міліція не розголошує подробиць затримання двох валютників у ЦУМі. Відомо, що ці чоловіки ще з 90-х років займались обміном валют, тож їхніми клієнтами було чимало рівнян. Управління протидії злочинності у сфері економіки УМВС прозвітувало, що вилучило у цих міняйл гривень, доларів та євро на загальну суму 1 мільйон 279 тисяч 300 гривень. З початку року затриманих валютників та тих, хто у них міняв гроші, було 44. При цьому вилучили 417 тисяч гривень, 39 тисяч доларів, 6 тисяч євро, 3,3 тисячі польських злотих, 2 мільйони білоруських рублів та понад 114 тисяч російських рублів. На тих, кого затримують — і міняйл і їхніх клієнтів, правоохоронці відкривають кримінальне провадження за статтею 162 Кодексу про адмінправопорушення, яка передбачає тільки штраф від 30 до 44 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що нині становить 510-748 грн. Вилучають міліціонери і ті гроші, які знайдуть у валютників. Втім, з грішми останні прощаються ненадовго. У міліції підтверджують, що у більшості випадків суди виносять рішення повернути вилучені кошти, залишаючи у державній скарбниці лише ту суму, яка фігурувала під час операції обміну, коли відбувалося затримання. А зазвичай це 100-200 доларів. За інформацією УМВС, працівники управління протидії злочинності у сфері економіки знають всіх міняйл у місті, оскільки кожен із них уже кілька разів був оштрафований. Тих чоловіків, яких затримали 17 жовтня, притягували до відповідальності й раніше. У міліції не приховують, що вилучений мільйон міняйлам суд, очевидно, поверне.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також