Не спіть при світлі, бо «гормон ночі» погано працює

541 0

Ми у соцмережах:

Не спіть при світлі, бо «гормон ночі» погано працює

Під час новорічно-різдвяних світ мало не у кожному домі є ялинка із засвіченими гірляндами, які часто не вимикають навіть на ніч. А це, як стверджують вчені, небезпечно для здоров’я. Японські вчені з’ясували, що зайве світло у спальні під час сну — чи то гірлянди, чи то нічник, чи вуличний ліхтар, який видно з вікна, чи навіть світло Місяця — може підвищити ризик розвитку смертельних захворювань серця та інсульту.

Для повноцінного нічного відпочинку необхідна повна темрява. При відсутності світла всередині нашого організму виробляється мелатонін — важливий «нічний» гормон, який відповідає за контролювання циркадних ритмів і знижує кров’яний тиск. А от при світлі в спальні, яке проникає крізь закриті повіки, вироблення мелатоніну сповільнюється. Як результат, людина гірше спить, у неї підвищується артеріальний тиск і виникають інші проблеми зі здоров’ям.

Внаслідок підвищеного артеріального тиску, неправильного обміну речовин та інших чинників, у людини може розвинутися атеросклероз. Це хвороба кровоносної системи, коли артерії втрачають свою еластичність і перестають належною мірою забезпечувати організм кров’ю. Якщо кров перестає надходити в який-небудь відділ мозку, у людини може статися інсульт. Це захворювання може паралізувати людину або ж просто її вбити.

Тож не спіть при нічнику, завішуйте вікна щільними шторами, щоб у спальню не проникало світло ліхтарів чи Місяця. А коли від світла з вікна неможливо сховатись, користуйтесь масками для сну.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також