Не такий страшний грип, як його ускладнення

1870 0

Ми у соцмережах:

Не такий страшний грип, як його ускладнення

Ще троє мешканців Рівненщини померли від пневмонії, викликаної грипом, за минулі вихідні. Загалом з початку епідемії жертвами грипу стали сім рівнян.

Як повідомила обласний акушер-гінеколог Вікторія Єнікєєва, у Дубні від геморагічної пневмонії померла вагітна жінка. Внутріутробно загинула і її дитина За попередніми даними, жінка перебувала на 35-му тижні вагітності. Також від пневмонії померла 25-річна жінка з одного із сіл Здолбунівського району. За словами головного лікаря Здолбунівської райлікарні Івана Зими, з однобічною пневмонією хвора потрапила до їхнього закладу чотири дні тому. До того день чи два вона лікувалася вдома. Медики їй ставили діагноз — гостре респіраторне захворювання. В ніч з неділі на понеділок від двобічної пневмонії загинув і 53-річний мешканець Рівного. — З минулої середи цей хворий пребував у пульмонологічному відділенні обласного протитуберкульозного диспансеру, — розповів обласний фтизіатр Микола Ординський. — Сюди його привезла «швидка» з високою температурою і в стані середньої тяжкості. Захворів чоловік ще раніше, а до лікаря звернувся вперше 31 жовтня. У нього було чимало хронічних захворювань, які в поєднанні з високою температурою особливо небезпечні. Це й призвело до загибелі. Адже грип сам по собі не такий страшний. Страшні його ускладнення. Тому важливо вчасно звертатися до медиків. Адже розвивається пневмонія від грипу атипово — блискавично. Тим часом, за словами головного лікаря міської лікарні Рівного Євгена Кучерука, нині хоч і відчувається зменшення напливу хворих у поліклініках міста, але через паніку чимало хворих «буквально просяться в лікарню». Міська лікарня переповнена хворими на грип, і для них тут спеціально відкрили два додаткові відділення. Для цього довелося закрити відділення урології та гепатитний центр. Загалом у міській лікарні нині перебуває 126 грипозних хворих, з яких 9 у тяжкому стані і 2 — у дуже тяжкому. На думку п. Кучерука, хворі на Рівненщині помирають від грипу, бо в області бракує медичного обладнання для їхнього порятунку. — Звісно, маска на обличчі — обов’язковий захист від грипу, так само як і засоби народної медицини, — говорить п. Кучерук. — А ось скуповувати ліки в аптеках не варто. Краще було б гроші витратити на придбання сучасної апаратури для медзакладів. Так, приміром, дихальна апаратура в нашій лікарні і в інших лікарнях області — це, для порівняння, як «Мерседес» і «Запорожець». Тому й не дивно, що хворі помирають від пневмоній. Але ж у тій же Німеччині від такого і в таких кількостях не помирають, бо там є необхідне обладнання. Міська лікарня Рівного має два надсучасні дихальні апарати. Таких є лише шість в Україні. Вони придбані півтора року тому. І ми дуже вдячні за це нашій міській владі і, зокрема, міському голові Володимиру Хомку. Тому, тьху-тьху, щоб не зурочити, наші хворі потихеньку йдуть на поправку. До речі, навіть обласна лікарня і пульмонологічне відділення обласного протитуберкульозного диспансеру — заклади, де хворим з пневмоніями повинна надаватися найбільш кваліфікована меддопомога, — мають лише старенькі дихальні апарати. То що тоді можна говорити про районні лікарні.

Мирослава ШЕРШЕНЬ.

Довідка За неділю на грип та ГРЗ в області захворіло 1409 осіб, з них: 8 вагітних та породіль, 569 дітей. З них госпіталізовано 136 осіб, 17 перебувають у реанімації.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також