Не вмирайте по дорозі у Рівному!

11393 0

Ми у соцмережах:

Не вмирайте по дорозі у Рівному!

71-річна рівнянка Зінаїда Павлюк довго хворіла. Коли їй у черговий раз стало зле, родичі викликали «швидку», яка виявилась недостатньо швидкою – до лікарні хвору живою не довезли. І з дому не вивезли – смерть настала у машині, яка ще не рушила. Нести померлу назад до квартири родичі чомусь не забажали. Везти тіло до лікарні було вже пізно. А викликати «похоронку» ще рано. Як наслідок – тіло нещасної кілька годин лежало просто у під’їзді будинку №217 на вулиці Соборній. Аж поки родичі не погодилися нарешті занести її тіло додому, аби потім виконати усі належні формальності. Наступного дня померлу поховали.

Олег Вівсянник, начальник обласного управління охорони здоров’я:

— Працівники екстреної медичної допомоги виїхали за невідкладним викликом до пацієнтки для надання медичної допомоги. Пацієнтка була у вкрай тяжкому стані. Було прийнято рішення госпіталізувати до найближчого лікувально-профілактичного закладу для проведення інтенсивної терапії, проте пацієнтка при транспортуванні її до карети «швидкої», на жаль, померла.

Працівники «екстренки» повідомили поліцію про випадок, щоб встановити, чи не було тут ознак насильницької смерті. Наголошую, що екстрена медична допомога не транспортує тіла померлих, це заборонено законом. Нацполіція приймає рішення про наявність чи відсутність ознак насильницької смерті, після чого комунальні служби транспортують тіло або до судово-медичної експертизи, або до патологоанатомічного відділення в тому чи іншому напрямку. Проте справді була затримка з комунальними службами. Порядок обробки тіла, якщо є підозра на «ковід», також встановлений. Всі процедури дотримуються.

Іван Теліга, т.в.о. начальника Рівненського відділу поліції:

— Насильницької смерті не було — це встановлено після огляду судово-медичним експертом. Тому було прийнято рішення направити туди дільничного офіцера поліції для складання висновку щодо ненасильницької смерті за даним фактом.

Микола Володько, начальник КП «Спецкомбінат — ритуальна служба»:

— Є певна процедура, за якою транспортується тіло. Проте в будь-якому разі ми не можемо возити тіло по місту без супровідних документів, а саме направлення експерта. Нам зателефонували з поліції, що треба транспортувати тіло. Ми запитали: куди везти? А там не знають, куди — чи в судово-медичну експертизу, чи в морг. Там не можуть дати висновку, чи померла вона від коронавірусу, чи від чогось іншого. Тож ми і не виїздили. Чому лікарі «швидкої» винесли тіло з машини в під’їзд? Чому поліцейські не порадили родичам занести його додому? Причина — людський фактор.

Дарина ГУЗЕНКОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також