Не всі раді теплу, але котельні не вимикатимуть

1177 2

Ми у соцмережах:

Не всі раді теплу, але котельні не вимикатимуть

За прогнозами синоптиків, наступного тижня до Рівного повернеться тепло. Температура вдень навіть сягатиме +18, тож теплі радіатори у квартирах стануть зайвими. Та й навіть у ці дні, коли вночі почалися заморозки, не всі радіють початку опалювального сезону у місті. Задля економії частина рівненських багатоквартирних будинків не впустила теплоносій у внутрішні мережі, відмовилися від централізованого тепла навіть школи, де наразі канікули. Тож котельні «Рівнетеплоенерго», запущені у понеділок, 28 жовтня, працюють у півсили, не постачають рівнянам і довгоочікувану гарячу воду.

Опалювальний сезон у Рівному розпочався без технічних проблем, зазначає речниця «Рівнетеплоенерго» Світлана Сирота. Проте з боргами: аби «Нафтогаз» підписав з «Рівнетеплоенерго» договір на постачання газу на опалення, власник підприємства заплатив власні 30 млн грн. Загалом теплопостачальне підприємство Рівного на кінець вересня боргувало за газ близько 250 млн грн. Натомість йому споживачі та держава були винні більше 280 млн грн, зокрема, рівняни боргували 115 млн.

— Те, що котельні не можуть працювати на повну потужність, для підприємства проблема, проте «Рівнетеплоенерго» зацікавлене подавати теплоносій, — зазначає Світлана Сирота. — Багато будинків не відкривали вентилі (в основному з метою економії), більшість шкіл також або взагалі перекрили доступ енергоносія, поки канікули, або мінімально використовують тепло. Лише медзаклади, яким подали тепло ще раніше, опалюються стовідсотково, проте більшість з них обслуговують інші підприємства. І хоча наші котельні не завантажені, опалювальний сезон потрібно було починати. Адже, з одного боку, є відмови від теплоносія, а з іншого, є нарікання, що холодно. Тим паче, що і середньодобова температура вимагала подачі тепла.

За словами Світлани Сироти, гарячу воду мали подати до всіх будинків на вечір середи, 30 жовтня. Втім, у частину багатоповерхівок її, можливо, певний час подаватимуть за графіком.

Тарифи на тепло та гарячу воду наразі діють минулорічні: 1795 грн за одну гігакалорію та 105,8 грн за куб гарячої води (для квартир з рушникосушарками). Проте «Рівнетеплоенерго» подало розрахунки до НКРЕКП з проханням збільшити тариф, зважаючи на зростання витрат (заробітної плати, плати за воду, електроенергію тощо). За розрахунками, які були оприлюднені на сайті підприємства, якщо ціна на газ буде на рівні 6,3 грн за куб, то ціна Гкал зросте до 2018 грн. Якщо ж газ вартуватиме 8,6 за куб, то Гкал подорожчає до 2465 грн. Тобто тарифи (за умови, що НКЕРКП їх погодить) зростуть або на 13%, або на 38%.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також