Небезпечна суміш: які ліки не можна запивати чаєм, кавою і соками

33538 0

Ми у соцмережах:

Небезпечна суміш: які ліки не можна запивати чаєм, кавою і соками

У тому, що іноді ліки на нас не діють або викликають побічні ефекти, найчастіше винні ми самі. Бо не так їх приймаємо і не тим запиваємо. Найчастіше для того, щоб випити таблетку, ми беремо ту рідину, яка у даний момент виявляється під рукою. А даремно. Адже хімічні речовини, які містяться в різних напоях, можуть вступати в реакцію з компонентами ліків. У підсумку препарат може не тільки втратити свою ефективність, але і виявитися токсичним для організму.

Вода, але не та Загальне правило: запивати ліки потрібно перевареною водою кімнатної температури. І хоча з будь-якого правила є винятки, але використовувати інші напої треба лише в тому випадку, якщо такий спосіб вживання рекомендував лікар. Тому якщо ваш лікар спеціально не обумовив цей пункт, вживайте препарати тільки зі звичайною, відфільтрованою і перевареною водою. Навіть мінералка для цієї мети не завжди підходить — вона може перешкоджати всмоктуванню ліків. Проте деякі протизапальні препарати, аспірин, анальгін, багато заспокійливих засобів, препарати йоду й інші ліки, які подразнюють слизову шлунка, запивати мінеральною водою з високим змістом лугу навіть корисно. Але використовувати для цього солодку газовану воду в жодному разі не можна. Яким би великим не було бажання підсолодити гірку пігулку, від цього способу краще утриматися, тому що від такого поєднання в організмі утворяться нерозчинні сполуки.

Небезпечна кислота Є ліки, які разом з кислим соком діють найбільш ефективно (наприклад, аспірин, парацетамол, протитуберкульозні засоби), але для більшості препаратів таке сусідство згубне. Наприклад, відомо, що кислота руйнує препарати кальцію, нівелює дію антибіотиків і багатьох інших ліків. Фруктові соки, особливо кислі, зводять нанівець ефект від прийому препаратів, які зменшують кислотність шлункового соку. Не варто запивати кислим соком або компотом ліки від серця і сульфаніламіди — препарати, які також є лужними сполуками. Особливо небезпечно поєднувати таблетки з грейпфрутовим соком, тому що ця «пекельна суміш» викликає багато побічних реакцій. Цей смачний і корисний напій, вжитий разом з ліками, здатний активізувати їхню дію вдвічі. Саме так нерідко виникає передозування препаратів для лікування хвороб серця, а також антидепресантів і антибіотиків, медикаментів, призначених для зниження кров’яного тиску і регулювання рівня холестерину і серцевого ритму. Тому людям, особливо літнім і не дуже здоровим, які змушені регулярно приймати сильні ліки (наприклад, серцеві), краще назавжди забути про грейпфрутовий сік.

Може, чайку? Використовувати каву і чай для більш швидкого проковтування ліків також некорисно. Таніни, які містяться в цих напоях, при взаємодії з компонентами багатьох препаратів утворюють осад, таке поєднання може також погано вплинути на серце. Зокрема, це стосується азотовмісних препаратів: папаверин, кодеїн, кофеїн, еуфілін, серцеві глікозиди. Дія кави на ліки ще більш непередбачувана, ніж вплив чаю. В деяких випадках кава гальмує дію ліків, а в інших, навпаки, підсилює ефект. Так, при одночасному прийомі болезаспокійливих препаратів типу цитрамону й аспірину і великих порцій кави може погіршитися стан печінки й інших органів. Втім, неправильне поєднання ліків і напою необов’язково призведе до отруєння, а може просто знизити очікуваний ефект від препарату. Що у випадку, наприклад, з оральними контрацептивами не так вже й безпечно. Відомо, що запиваючи протизаплідні ліки чаєм або навіть відваром лікарських трав (наприклад, звіробою), можна домогтися не зовсім того ефекту, на який ви розраховували. Молоком не можна запивати противиразкові препарати (циметидін, ранітидін), серцеві ліки, препарати заліза, ферменти і деякі антибіотики. У той же час жир, який міститься в цьому чудовому продукті, сприяє кращому всмоктуванню жиророзчинних вітамінів (D, Е, К, А), препаратів йоду, а також індометацину або резерпіну.

Як не випити за здоров’я? Навряд чи варто докладно зупинятися на тому, що вживати ліки разом з алкоголем дуже шкідливо. Це і так очевидно, адже етиловий спирт, що входить до складу спиртного, сам по собі є досить агресивною діючою речовиною. Тому він або конфліктує з не менш активними інгредієнтами препаратів, або підсилює їхній вплив. Тому в поєднанні з алкоголем лікарські засоби (особливо антибіотики) перетворюються в токсичні. Прийом алкоголю разом з антикоагулянтами, які призначають при загрозі утворення тромбів, може призвести навіть до інсульту. Втім, усе-таки мало кому з адекватних людей спаде на думку запивати таблетки горілкою. Але, виявляється, аби одержати медикаментозне отруєння, робити це й не обов’язково. Досить закапати в ніс судинозвужувальні краплі, а потім відправитися на вечірку. Навіть якщо в теплій компанії ви вип’єте лише один кухоль пива або невеликий коктейль, всі симптоми тяжкого похмілля вранці, а може, і ще раніше, вам буде гарантовано. Річ у тім, що алкоголь у поєднанні з такими препаратами різко підвищує артеріальний тиск, аж до гіпертонічного кризу.

Правила прийому Багато хто пам’ятає, як у дитинстві мами і бабусі подрібнювали таблетки в порошок. Виявляється, це потрібно робити не тільки для того, щоб було легше проковтнути велику таблетку. Розкришивши таблетку, можна зменшити її подразнюючий ефект і прискорити засвоєння діючих речовин організмом. Не можна тільки проробляти цей фокус з капсулами і таблетками, вкритими захисною оболонкою. Адже верхній шар у таких ліків спеціально служить для того, щоб до шлунка вони дійшли непошкодженими. «Шипучі» таблетки, перед тим як їх випити, потрібно розчинити в зазначеній в інструкції кількості води. Більшість ліків приймають натще, оскільки шлунковий сік, який виділяється при їді, руйнує дію деяких препаратів. Але багато ліків треба вживати строго до або після їди. Наприклад, ті, які обволікають, і жовчогінні засоби, що допомагають при недугах шлунково-кишкового тракту, приймають до початку трапези. Під час їди п’ють ферментні препарати, які допомагають правильно перетравлювати їжу, а також деякі сечогінні засоби і жиророзчинні вітаміни А, D, E. Протикислотні ліки рекомендовано приймати після їди. Однак запам’ятовувати всі ці складні правила прийому ліків, звичайно, не обов’язково, оскільки вживати конкретні препарати потрібно за інструкцією, зазначеною у вкладиші до препарату, і згідно з рекомендаціями лікаря.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також