Недоварили, недопекли... Яка їжа в такому випадку є небезпечною

293 0

Ми у соцмережах:

Недоварили, недопекли... Яка їжа в такому випадку є небезпечною

Багато звичайних продуктів є безпечними та поживними, якщо їх правильно приготувати, але якщо їх споживати недовареними, є ризик захворіти. І це стосується не лише недоварених продуктів тваринного походження, включаючи курку, яйця та м’ясо.

Борошно

Справжня причина, чому вам не слід їсти сире тісто для печива або кляру, — це не яйця, якщо вони пастеризовані. А необроблене борошно, оскільки при переробці не вбиваються сальмонела та кишкова паличка, які можуть бути в зерні.

Яловичий фарш

Яловичий фарш ніколи не можна їсти сирим. Кишкова паличка — це бактерія, яка міститься в яловичині і може викликати важкі харчові захворювання і навіть смерть. Бактерії на стейку знаходяться на зовнішній стороні м’яса. Стейк безпечно споживати недосмаженим, оскільки бактерії ззовні все одно приготуються і загинуть. Але гамбургер або стейк тартар — це подрібнений стейк, тому бактерії можуть бути розподілені по всьому м’ясу. Якщо м’ясо не повністю приготоване, воно потенційно може спричинити хворобу через бактерії, які там можуть бути присутніми.

Птиця

Курка, індичка, качка, гуска та інша домашня птиця повинні досягти внутрішньої температури щонайменше 70 градусів, перш ніж їх можна буде подавати на стіл. Сира курка може містити безліч бактерій, включаючи сальмонелу, які можуть викликати харчові захворювання.

Квасоля

Сира квасоля містить високий рівень фітогемаглютиніну, який є лектином або білком, що міститься в бобових культурах, до того, як її приготувати. Він може викликати симптоми, подібні до харчового отруєння, навіть від кількох сирих бобів. Якщо ви готуєте квасолю належним чином — замочуєте щонайменше на 5 годин, варите 10 хвилин або більше — з вами все буде гаразд! Ті, хто віддає перевагу консервованій квасолі, знаходяться в безпеці, оскільки вона повністю приготована і готова до вживання прямо з банки.

Молоко

Вживання сирого молока є суперечливим. Пастеризація була винайдена для того, щоб допомогти зменшити ризик захворювання бактеріями, які були дуже поширені. Існує ряд штамів бактерій, таких як кишкова паличка, сальмонела, лістерія та кампілобактер, які були виявлені в сирому молоці та пов’язані з його споживанням. Будь-яка з них може призвести до госпіталізації або навіть смерті.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також