Неконтрольована буханка

1976 0

Ціни на хліб повільно поповзли вгору. Хоча вартість тих видів хліба, які облдержадміністрація визначила за основні і на які хлібопекарські підприємства частково одержують борошно із Держрезерву, поки залишається звичною. Однак це не означає, що найближчим часом ціни не зміняться, адже пекарі терплять збитки, а тому змушені пекти «непідконтрольні» постановам та інструкціям влади сорти хліба і ставити на свою продукцію, як це вже зробили деякі приватні пекарні, вищі ціни.

Тепер на 25 копійок дорожче коштує хліб з борошна першого та вищого гатунку, а також батони виробництва приватного підприємства «Галерея». Причина відома: подорожчання борошна, після якого працювати за старими цінами в умовах відсутності будь-яких вливань ззовні стало збитково. Інша ситуація склалася на підприємствах «Поліссяхліб» та «Рівнехліб», які виробляють близько 60% хліба в області. Останнє, приміром, половину борошна одержує із Держрезерву за нижчими від ринкових цінами, за що облдержадміністрація й не дозволяє поки що підвищувати ціни на хліб «Сергіївський» та «Дарницький», які випікають із суміші житнього борошна та пшеничного першого гатунку. — Ми будемо підвищувати ціни на нові види хліба з борошна вищого гатунку, — сказала виконуюча обов’язки голови правління ВАТ «Рівнехліб» Віра Островська, — але 85% нашого випуску — це «Сергіївський», на якому ми зазнаємо збитків. Зараз питання вивчають в облдержадміністрації. Запевняє про незмінність нинішніх цін і «Поліссяхліб». Якщо торік у першому півріччі це підприємство мало 178 тисяч гривень прибутку, то перші шість місяців цього року дали 36-тисячний збиток. Однак голова правління «Поліссяхліба» Віктор Нагорнюк не втрачає оптимізму. — Я гадаю, що до кінця року ми вийдемо на нулі, — каже він. — За рахунок розширення асортименту ми самі перекриваємо збитки, а все через те, що працюємо не в ринкових умовах, а в адміністративно-ринкових. Останнім часом хлібозавод №3, який підпорядкований «Поліссяхлібу», почав випускати новий, «неконтрольований» вид батона, він випікається за іншою рецептурою та технологією, ніж звичний, за 1,02 гривні. І ціна його вища — одна гривня тридцять копійок. Натомість хліб «Особливий покращений» із суміші «контрольованих» житнього та пшеничного борошна вищого гатунку, який ще у вересні тут випікали, цього місяця не печуть зовсім, невигідно. На думку п.Нагорнюка, якщо найближчим часом не буде з боку влади ні дотацій, ні інтервенцій борошном, то ціни на хліб неминуче підскочать.


Поділися з нами новиною! Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Коментарі (всі коментарі проходять модерацію)

Залиште вiдповiдь

Читайте також