Нелегальні АЗС на Рівненщині: закривають, щоб знову відкрити

2092 0

Ми у соцмережах:

Нелегальні АЗС на Рівненщині: закривають, щоб знову відкрити

Увечері 21 січня рівненські правоохоронці уп’яте «накрили» нелегальну автозаправну станцію того ж самого власника. На 53-річного рівнянина склали адміністративний протокол. Як стало відомо «РВ» з власних джерел, ця АЗС розташована на вулиці Мельника і належить Руслану Шевчику, власнику рівненського розважального закладу «Глобус». Факт закриття і сума штрафу цього підприємця, схоже, не лякають.

Від вересня минулого року, коли голова ОДА за дорученням президента оголосив боротьбу з нелегальними автозаправками в області, поліцейські склали десятки адміністративних протоколів. Загальна сума накладених штрафів — понад 340 тисяч гривень. Та що з того, якщо нелегальні АЗС відкриваються знову? Поліцейські неодноразово наголошували міській раді, що це вона має демонтувати виявлені нелегальні автозаправки. Облдержадміністрація навіть інструктаж розробила, як це робити, оскільки власники самі своє майно не демонтують і не вивозять. Але як це насправді зробити — ніхто достеменно не знає.

21 січня Рівненський міськвиконком прийняв рішення про демонтаж незаконно встановлених споруд. До рішення додається три списки — з переліком кількох автопричепів з продажу кави, 70 незаконно встановлених гаражів й уперше — з переліком адрес 14 нелегальних АЗС. До слова, АЗС, що на вулиці Мельника, у цьому списку немає.

— Автозаправна станція є об’єктом підвищеної небезпеки, на якому перед демонтажем потрібно відкачати пальне, залити його у щось і вивезти кудись на зберігання, і що ми з ним маємо робити? — поставив запитання міський голова Рівного Володимир Хомко, на яке ніхто з присутніх на засіданні виконкому не відповів. — Має бути такий закон, щоб власники цих АЗС боялися викриття їхньої діяльності і покарання за неї. Реального покарання насправді нема.

Якщо АЗС відкривають уже вп’яте, то очевидно, що покарання таки немає. Не буде насправді й виконання цього рішення міськвиконкому, бо жодне міське комунальне підприємство не має техніки для відкачування пального, транспорту для його перевезення та місць для його зберігання. «Міськсвітло» має лише кран, яким можна підняти гараж-«черепашку» або кіоск, і все. Щоб орендувати необхідну техніку, потрібні кошти, які в бюджеті не передбачено. Тож якщо депутати міськради на сесії вирішать їх виділити, тоді, можливо, нелегальні й формально закриті АЗС справді почнуть демонтувати.

Рішення про демонтаж АЗС міськвиконком все ж прийняв, але воно вважається формальним — як страховка на той випадок, якщо власник АЗС позиватиметься до суду.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також