Неоголошена інспекція МАГАТЕ на атомці порушень не знайшла

1073 0

Ми у соцмережах:

Неоголошена інспекція МАГАТЕ на атомці порушень не знайшла

Нагадаємо, що в останній день лютого на майданчику Рівненській АЕС відбулась неоголошена інспекція Міжнародного агентства з атомної енергії, яка в рамках міжнародної угоди між Україною та МАГАТЕ проводить контроль щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

Неоголошена інспекція МАГАТЕ на РАЕС підтвердила дотримання міжнародних угод.  Начальник лабораторії відділу ядерної безпеки РАЕС Борис Ястремський пояснив, що і планові, і неоголошені інспекції є видами перевірок МАГАТЕ.

«Основна відмінність таких перевірок полягає у тому, що напередодні атомну електростанцію ніхто не попереджає - ані про візит, ані про його мету. Наше завдання впродовж двох годин після прибуття інспекторів на АЕС надати доступ до об’єкта перевірки представникам МАГАТЕ», - прокоментувавув Борис Ястремський.

Інспектори МАГАТЕ Харуна Гарба та Ян Слєзак здійснили перевірку документації щодо обліку та контролю ядерних матеріалів та сховища свіжого палива енергоблоків №3 та №4. Також вони відвідали залізничні під’їзди та транспортний коридор до сховища свіжого палива на майданчику РАЕС. Усі роботи виконувались у присутності державного інспектора Інспекції на РАЕС Держатомрегулювання Віталія Малютяка.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) – міжнародна міжурядова організація для розвитку міжнародного співробітництва в галузі мирного використання атомної енергії. Однією з важливих функцій Агентства є забезпечення того, що ядерні матеріали і обладнання для атомних станцій не використовуватимуть для військових цілей. Система безпеки МАГАТЕ базується на суворому контролі за використанням ядерних матеріалів, які здійснюють на місцях інспектори МАГАТЕ.


 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також