Рівняни відмовляються від центрального опалення

2950 0

Ми у соцмережах:

Рівняни відмовляються від центрального опалення

Голова ради голів ОСББ Галина Похильчук прокоментувала спроби рівнян відмовитись від послуг централізованого теплопостачання.

Що буде дешевше взимку — газ, електрика чи централізоване опалення? Ще задовго до початку опалювального сезону рівняни почали цікавитися, чим будуть грітися взимку і як на цьому зекономити. Два житлових будинки у Рівному вирішили «відрізатися» від послуг монополіста. Зокрема, мешканці вул. Дубенської, БОС-217 хочуть відмовитися від центрального опалення, а на Студентській, 14 — тільки від гарячої води. Міська комісія на це уже згоду дала. Тепер дозвіл ще мають погодити депутати на сесії міської ради.

Руслан Гудима, директор міського департаменту інфраструктури та благоустрою:

— Щодо можливості відключитися від централізованого опалення в окремих квартирах рівняни звертаються по кілька разів на місяць. А от такі випадки, щоб хотіли відключатися цілими будинками, в нас поки поодинокі. Є певна процедура: подається заява про відключення будинку, додається протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку (витяг з протоколу) про ухвалене рішення — щодо відключення будинку від ЦО та зазначаються особи, уповноважені представляти інтереси співвласників. Орган місцевого самоврядування розглядає подані документи та передає заяву на розгляд постійної комісії. Потім, якщо комісія рекомендує дати дозвіл, готується проєкт рішення на сесію міської ради.

Галина ПохильчукГалина Похильчук, голова Ради голів ОСББ Рівного:

— Відключитися від централізованого опалення навіть усім будинком дуже непросто. Я знаю лише кілька прикладів по місту, де цілими будинками попереходили на автономне газове опалення. Першими це зробили на вул. Соборній, 32, потім були ще ОСББ «Дружба» на Степана Бандери і «Соломія-1» на Соломії Крушельницької. Вони зробили розводку і мають індивідуальне газове опалення по квартирах, у них там колонки і їм дуже вигідно. Але це треба отримати дозвіл від газовиків, щоб в трубах був достатній тиск газу, щоб сам район міста дозволяв це зробити. Потрібна також 100% згода співвласників на відключення, щоб потім зробити альтернативне опалення в квартирах. Це дуже велика тяганина, треба «виходити», підключати всі зв’язки, щоб допомогли пришвидшити процес, бо неохоче монополіст віддає свої заробітки. Зрозуміло, що кожна котельня розрахована нагріти стільки-то будинків. Візьмуть собі повідключаються, а котельня ж повинна працювати, куди їй дівати зайву потужність? І для тих будинків, які не відключаться, послуга буде дорожчою.

Повністю перейти на опалення електрикою у Рівному невигідно і практично неможливо. Оскільки в нас підстанції розраховані на певну забудову міста. А коли було ущільнення кварталів і добудовували нові будинки, на електропідстанції пішло велике навантаження. Щоб зробити електричне опалення, треба щоб у місті була технічна можливість надавати більше потужності для будинків. Але це тільки моя думка.

Так само непросто відключитися від гарячої води — монополіст хоче проєктно-кошторисну документацію, щоб в колодязі зовсім відрізалися від води, а просто поставити якусь пломбу неможливо. Як ця проблема буде врегульовуватися, не знаю. На відключення від гарячої води треба вольове рішення керівництва міста, щоб уникнути додаткових витрат на ОСББ. Я сама, наприклад, їхньою гарячою водою не користуюся уже років десять. Бо вона мені дорога і я не хочу жити за графіком, тому користуюся бойлером, хоч і платити за світло доводиться більше. Якби ще та гаряча вода була безперебійна, а так їхній графік подачі води псує всю систему — тільки труби «воздушаться» у внутрішньобудинковій системі й поза будинком.

Якби масово були бажання цілими будинками відключитися, можливо, щось би і робили. Але таких будинків мало, тому така ситуація. Комплексного підходу, принаймні в найближче десятиліття, я не бачу. Треба, щоб змін захотіли на рівні області, щоб давали людям дозволи і щоб не ставили палки в колеса надавачі послуг.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також