Нещасливі люди шукають щастя в телевізорі

3119 0

Ми у соцмережах:

Нещасливі люди шукають щастя в телевізорі

Нещасливі люди дивляться телевізор набагато більше, ніж щасливі, встановили вчені-соціологи. А той, хто задоволений життям, активніше читає газети, більше спілкується і проводить більше часу із родиною, розповідає The Daily Telegraph.

Нещасливі люди витрачають на телевізор на 30% більше часу, визначили соціологи Джон Робінсон та Стівен Мартін з Університету штату Меріленд у результаті масштабного дослідження, в якому з 1975 по 2006 рік взяли участь 30 тис. осіб. Звіт про виконану роботу вони опублікували у виданні Social Indicators Research. Нові дані не суперечать висновкам попередніх досліджень про те, що перегляд телевізора нерідко стає для людини найщасливішим часом дня. ”Телевізор здатен приносити глядачу короткострокове задоволення, але це відбувається за рахунок довгострокової незадоволеності», — пояснює професор Робінсон. Звичайно любителі ТБ кажуть, що «у цілому телебачення — це порожня витрата часу, це не особливо приємно, але програми, які я подивився сьогодні, були непоганими», відзначає вчений. Найчастіше люди обирають як розвагу телевізор, оскільки для його перегляду не потрібно нікуди йти, не потрібно нічого планувати, комусь платити або витрачати сили. У той же час дослідники не поспішають робити висновок, що телебачення робить людину нещасливою. Скоріше, воно забирає час, який можна було б витратити на більш приємну діяльність. Або ж нещасливі люди тягнуться до блакитного екрана, що дозволяє на деякий час забути про незадоволеність. Учені попереджають: хронічна відсутність щастя може вкрай негативно позначитися на стані людини та її соціальній активності. Регулярний перегляд телевізора порівнюють з прийомом наркотиків. «Діяльність, що викликає звикання, дає короткострокову насолоду, але в довгостроковій перспективі приносить відчуття горя і смутку».

Науковий рецепт щастя Американські вчені, тим часом, дали поради про те, як стати щасливим. Для цього потрібно докласти визначених зусиль, але багатьом це не вдається. Як не дивно, деякі люди не прагнуть до щастя, констатують фахівці. Щастя принаймні наполовину обумовлене генетикою, стверджує Девід Локкен з Університету Міннесоти. Половина, що залишилася, повністю залежить від вас. «Більшість людей щасливі настільки, наскільки вони самі вирішили бути щасливими», — говорив президент США Авраам Лінкольн. Але основна маса, за даними статистики, вважає себе не нещасливими, а «трохи» або «середньо» щасливими. Ще Зігмунд Фрейд відзначав, що люди звикли вважати себе нещасливими, тому що для цього потрібно менше зусиль. Якщо вам потрібно на щось поскаржитися, то ви обов’язково знайдете привід, відзначають психологи, але багато хто просто не робить жодних кроків, щоб життя стало приємнішим. Щастя не досягається медикаментозними засобами. Антидепресанти не допомагають досягти задоволення від життя, офіційно заявив Департамент охорони здоров’я США. Гроші теж роблять щасливими далеко не всіх. Як правило, щасливі ті, хто позбувся від злиднів, відчувши їх на собі. Але багатство примушує людей витрачати менше часу на приємні заняття і більше — на необхідні, які провокують стрес, пояснює лауреат Нобелівської премії з економіки Деніел Канеман. Зате високий ВВП країни піднімає настрій її населенню, відзначають економісти з Пенсільванії. Жителі багатих країн у цілому щасливіші, ніж громадяни бідніших. Отож чим вищий валовий внутрішній продукт, тим ширша ваша посмішка. Творчість і ігри — ключі від щастя, оскільки вони забезпечують гарний настрій, що знайомо атлетам, музикантам, письменникам, гравцям, а також релігійним лідерам. Релігія, до речі, також має велике значення. Те, чого навчають у школах і церквах, дійсно сприяє щастю: складіть список всього гарного, що сталося у вашому житті, робіть добрі вчинки, прощайте ворогів, звертайте увагу на маленькі щоденні задоволення, стежте за здоров’ям, будьте налаштовані позитивно і приділяйте більше часу родині і друзям. Альтруїзм приносить чимало користі. «Люди, які вдячні, оптимістично налаштовані і вміють прощати, живуть краще, вони вважають себе щасливішими, у них менше серцевих нападів і вищі доходи», — запевняє Грегг Істербрук, автор книги «Парадокс прогресу: як життя стає кращим, коли людям стає все гірше». Високий зріст корелюється з хорошою освітою і щастям, встановили експерти соціологічної служби Gallup. Позитивні емоції у високих людей переважають над негативними, на фізичний біль вони скаржаться значно рідше, а кожен додатковий дюйм зросту здатен компенсувати 4% доходу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також