«Нестандартне» будівництво

2861 0

Ми у соцмережах:

«Нестандартне» будівництво

Від їхнього рішення залежить доля будь-якої будівлі в місті. Бо вони — фахівці комунального підприємства «Рівенський архітектурно-будівельний нагляд» при міському управлінні містобудування та архітектури — несуть відповідальність як за вигляд міста, так і за безпеку рівнян. Щоправда, нарікають архітектори на окремих забудовників — не всі дотримуються стандартів, не всі будують після отримання необхідних дозволів. Нещодавно кореспондент «РВ» спільно з фахівцями «Архбуднагляду» виїхав на обстеження декількох об’єктів.

«Партизан» порадили знести

До «Архбуднагляду» звертаються люди з проханням зробити обстеження їхніх квартир, будинків та комерційної нерухомості щодо можливості проведення в них добудови чи реконструкції. Звертаються й ті, хто хоче переробити житлові приміщення на комерційні. Здебільшого це стосується квартир на перших поверхах, які нині користуються підвищеним попитом для облаштування магазинів, офісів чи аптек. Крім того, звертаються і ті, хто тільки хоче розпочати будівництво нових комерційних чи житлових об’єктів. Фахівці підприємства виїжджають на місце, роблять відповідні обстеження та інженерні вишукування, розробляють проекти підсилення чи реконструкції і лише після цього дають свої висновки. Така процедура, переконують в «Архбуднагляді», служить своєрідною гарантією того, що будинки чи просто стіни через певний час не тріснуть або не осядуть. Причому, сам факт проведення обстеження зовсім не означає, що замовнику дадуть необхідний дозвіл. — Нещодавно обстежували будівлю колишнього кінотеатру «Партизан», — пригадує начальник відділу проектування та обстеження КП «Архбуднагляд» Василь Гергелюк. — Там новий власник хотів провести реконструкцію і на основі старої будівлі зробити торгово-офісний центр. Ця будівля або, точніше, те, що від неї залишилося після пожежі, простояла майже п’ять років у напівзруйнованому стані. В багатьох місцях люди там вже встигли повитягати цеглу, повиривати проводку, а волоцюги облаштували там навіть грубки. Фундамент був непридатним для використання, а стіни тріщали по швах. Тому ми порадили замовнику знести цю будівлю і розпочати нове будівництво. А взагалі, у Рівному є чимало старих будинків, які непридатні для здійснення добудов чи надбудов. Здебільшого вони знаходяться у центральній частині міста. Поганий стан будинків пояснюється не лише їхнім віком, а й тим, що підвали час від часу підмивають ґрунтові води. Зокрема, є декілька таких будинків на вул. Симона Петлюри. Коли геофізики проводили обстеження в районі Воскресенського собору, то знайшли там старе русло річки Устя.

Пенсіонер став порушником, збудувавши гараж на городі

Архітекторам-контролерам доводиться виїжджати і до тих, хто здійснив самовільне будівництво. Причому порушниками можуть бути і бізнесмени, і пенсіонери. Зазвичай такі випадки виявляються завдяки «доброзичливим» сусідам чи тоді, коли власник будинку або квартири хоче їх продати. Ось до офісу зайшла літня жінка і почала бідкатися, що не може переоформити в БТІ право власності на приватний будинок у Тинному. Проблема полягала в тому, що її чоловік декілька років тому самовільно, без необхідних дозволів і без дотримання будь-яких будівельних норм звів на власному городі гараж. І тепер без необхідних висновків вона не зможе переписати будинок доньці. — Хто ж тоді знав, що потрібно робити якісь обстеження? — дивується пенсіонерка. — Ми живемо з того автомобіля, тому щоб його ніхто не угнав, побудували на власному городі гараж. Якби ми знали, що з цим буде стільки проблем — то взагалі б за це не бралися. Директор КП «Архбуднагляд» Микола Дядюсь каже, що випадки, коли пенсіонери стають порушниками, трапляються у них досить часто. Здебільшого це стосується тих людей, які ще за радянських часів зробили самовільні добудови балконів до своїх квартир на перших поверхах чи просто перепланування. Тоді на це особливо ніхто не звертав уваги. А тепер, коли постало питання про продаж квартир, дарування чи оформлення спадщини, це почало створювати власникам таких квартир чимало проблем. Починаючи від штрафу і закінчуючи тим, що власника квартири примушують привести все в попередній вигляд, якщо будівництво здійснено з порушеннями чинних норм.

Так рили, аж силовий кабель обірвали

На вул. Волинської Дивізії. Тут свого часу кооператив «Нордес» звів для мешканців цього мікрорайону більше двох сотень гаражів. Вони мали на це дозвіл, що закінчився ще в 1998 році. Згодом продовжити цю справу вирішила громадська організація об’єднання власників гаражів «Північний» і самовільно звела 28 гаражів у два поверхи. Ще два гаражі, судячи з того, що котловани вже викопані, планували побудувати найближчим часом. Про цей факт фахівці «Архбуднагляду» дізналися після того, як «Рівнеенерго» звернулося зі скаргою до прокуратури. — Скарга обгрунтована, адже гаражі звели під лінією електропередач, — розповідає начальник міської інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю В’ячеслав Качмар. — Хоча будівництво під ЛЕП заборонено в радіусі 15 метрів. Саме така відстань вважається охоронною зоною. На думку пана Качмара, якби це будівництво велося не самовільно, а за усіма необхідними нормами, то і якість будівель була б набагато кращою. А щоб довго не переконувати, пан В’ячеслав показує на величезну тріщину, яка проходить через усю стіну гаража, потім підводить до виритого котловану і вказує на силовий кабель, обірваний екскаватором. — Добре, що цей високовольтний кабель був непрацюючим, — зазначив пан Качмар. — А тепер уявіть, які могли бути наслідки, якби робітник на екскаваторі пошкодив діючий кабель. Без жертв тут би не обійшлося... Ми проведемо обстеження цих гаражів, зробимо висновки про можливість їх подальшої експлуатації. Скоріше за все, гаражі, що знаходяться в радіусі 15 метрів від лінії електропередач, будуть знесені. Але цим вже займатиметься прокуратура.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також