Неукраїнське рівнянам не смакує?

2859 0

Ми у соцмережах:

Неукраїнське рівнянам не смакує?

Лише на невеликій, але центральній вулиці Симона Петлюри у Рівному — 13 кафе та кав'ярень. Загалом у місті є кілька десятків місць, де можна смачно поїсти. Час від часу з'являються оголошення про відкриття нових закладів. Але відрізняє їх один від одного переважно інтер'єр. Меню у рівненських кафе та ресторанах у більшості однакове: неодмінно знайдете деруни, піцу, вареники чи «гарячу сковорідку». Спроби привчити рівнян до кухонь інших національностей — не надто успішні. Єдине, що припало містянам до смаку — японські суші.

Суші Лише на невеликій, але центральній вулиці Симона Петлюри у Рівному — 13 кафе та кав'ярень. Загалом у місті є кілька десятків місць, де можна смачно поїсти. Час від часу з'являються оголошення про відкриття нових закладів. Але відрізняє їх один від одного переважно інтер'єр. Меню у рівненських кафе та ресторанах у більшості однакове: неодмінно знайдете деруни, піцу, вареники чи «гарячу сковорідку». Спроби привчити рівнян до кухонь інших національностей — не надто успішні. Єдине, що припало містянам до смаку — японські суші. Лише протягом січня у центрі Рівного, на вулиці Чорновола, закрили два ресторанчики — грузинської та китайської їжі. Перший пропрацював приблизно рік, другий — кілька місяців. У «Хінкалі» розповідати причину закриття не стали, зазначили коротко: «Так вирішили, більше відкриватися не будемо». «Піднебесна» ж, як розповідають власники, запрацює знову, але в іншому місці. У рестораторів не склалося, кажуть, з орендою, тож зараз шукають інше місце, щоправда, далі від центру, де дешевше винаймати площі. У Рівному можна знайти у меню деяких закладів і єврейські, й мексиканські страви, до прикладу, проте всі вони будуть уперемішку з традиційною для українців східноєвропейською кухнею та піцами, які вже давно стали звичним складником рівненських меню. Виняток — суші-бари, яких у Рівному є декілька. Суші Ігор Остапенко, начальник міського управління торгівлі та громадського харчування:

— Кількість закладів громадського харчування у Рівному протягом минулого року залишалася практично незмінною. Нічого складного у процедурі відкриття свого ресторану чи кав'ярні немає. Потрібно лише дотриматися пожежних і санітарних норм. Нікому у веденні такого бізнесу не перешкоджають. А якщо закривають заклади, значить, у них ніхто не ходить.
Анатолій Лук'янчук, ресторатор:
— Не думаю, що причина закриття закладів з кухнею інших національностей у тому, що рівнянам не до вподоби така їжа. Більше схильний, що був неякісний підхід до роботи або персонал погано працював. На жаль, багато рестораторів намагаються зекономити, наймаючи ненавчених працівників (як офіціантів, так і барменів і кухарів). Моя ідея, до прикладу, про ресторан іспанської кухні досі у силі. Кількість різноманітних закладів у Рівному зростає. Важко пояснити, що штовхає людей їх відкривати зараз, коли менше ходять у кафе і менше залишають там грошей. Можливо, спрацьовує принцип «всі відкривають — і я відкрию». Для багатьох цей бізнес — оригінальний, а тому цікавий. Проте часто люди не розуміють, що на них чекає. Справа не легка, вимагає постійного контролю і присутності. Тому за деякий час щойно відкриті заклади закривають. До слова, за моїми спостереженнями, якщо раніше людина один або два рази на тиждень ходила у кафе чи ресторан, то тепер раз або двічі на місяць. Окрім того, почали замовляти дешевші страви та напої навіть ті люди, які мають гроші.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також