Невакциновану дитину правомірно не пускати до дитсадка – рішення Верховного суду

1180 0

Ми у соцмережах:

Фото: tonodiaz/Depositphotos

Заборона відвідувати дитячий садок невакцинованій дитині не є порушенням прав, так вирішив Верховний суд України.

Як пише «Українська правда», позов матері, яка майже три роки відстоювала право відводити до дошкільного навчального закладу на Хмельниччині дитину без обов’язкових щеплень, не було задоволено.

Верховний суд вирішив, що індивідуальний інтерес людини (відмова від щеплення) не можна ставити вище за загальний інтерес суспільства.

У постанові йдеться, що завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на дошкільне навчання та інтересами інших дітей.

Схожу справу вже розглядав Європейський суд з прав людини. У 2012 році у справі "Соломахін проти України" було вирішено, що обов`язкове щеплення як примусовий медичний захід є втручанням у гарантоване пунктом 1 статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод право на повагу до приватного життя особи, що включає в себе фізичну та психологічну недоторканість особи.

Нагадаємо, що цієї зими місцева влада на Рівненщині рекомендувала навчальним закладам не впускати на навчання дітей, які не мають щеплень проти кору, адже в області масово почали хворіти на кір.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також