Нейрохірург з Луганщини проведе унікальну операцію в Рівному

2546 0

Ми у соцмережах:

Нейрохірург з Луганщини проведе унікальну операцію в Рівному

Через вторгнення Росії в Україну нейрохірург Сергій Усатов був вимушений двічі покидати місце роботи. У 2014 році лікар виїхав з Луганська до Сєвєродонецька, цьогоріч — до Рівного. Разом із рівненськими колегами зараз готується до проведення унікальної операції на відкритому мозку.

Історія нейрохірурга з майже 50-річним досвідом, доктора медичних наук, професора Сергія Усатова — перша із циклу сюжетів Суспільного про релокованих на Рівненщину лікарів.

Доктор медичних наук, професор Сергій Усатов чверть століття був головним фахівцем з нейрохірургії на Луганщині. До 2014 року лікар працював у Луганській обласній лікарні, потім продовжив роботу у Сєвєродонецьку. Однак, через постійні обстріли міста, 15 березня 2022 року Сергій Усатов виїхав до Рівного.

- Я був головним спеціалістом Луганської області 25 років. У Сєвєродонецьку була дуже скромна нейрохірургія, але ми оперували дуже складну патологію, яку я оперував в Луганську, ми теж там оперували, попри те, що багато людей виїхали з Луганської області, — каже нейрохірург.

Сергій Усатов розповідає, що довго не хотів покидати Луганщину, адже у лікарні були пацієнти, які потребували оперативного втручання та подальшого лікування:

- Евакуювався уже під снарядами, бо у мене ще були не прооперовані хворі, у яких був різкий больовий синдром. Я не міг їх залишити, тому до останнього я працював, ходив до лікарні. Знаєте, ідеш туди — цілі вікна, ідеш назад — вікон немає.

Лікар розповідає, що намагається підтримувати зв'язок з учнями та колегами, які лишилися під окупацією, в зоні бойових дій чи виїхали до інших країн. Найважливіше, за його словами, рятувати життя українців у будь-яких умовах та передавати досвід наступникам.

- У приймальному відділенні — кожен день. От, травму привезли мозку. Це чиє? Нейрохірурга. Порушення кровообігу мозку, там інсульт. Це чиє? Нейрохірурга, — ділиться лікар.

До Рівного Сергій Усатов приїхав на запрошення ректора Луганського медичного університету, який релокували у наш регіон. У цьому закладі лікар очолив кафедру хірургії та паралельно почав працювати в обласній лікарні. За два місяці він провів 22 складні операції. Колектив, каже, прийняв добре:

- Я не можу нічого сказати, окрім як англійською "admire", окрім захоплення. Бо люди дуже добрі, дуже справедливі й радіють за лікарню. Так що, є з ким працювати, є з ким спілкуватись.

Зараз нейрохірург разом із рівненськими колегами готується до проведення унікальної операції на відкритому мозку, під час якої пацієнт залишатиметься при свідомості.

- При пухлинах головного мозку, коли в процесі операції ми контактуємо з хворим, розмовляємо з хворим. Я видаляю пухлину, а мозок не має больових рецепторів. Ми виключаємо етапи больові, за рахунок анестезії, після цього повертаємо свідомість і оперуємо, — пояснює Сергій Усатов.

Таку операцію у Рівному планують провести вперше. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також