«Незабаром навідаємось!» Третяк передав «полум’яний привіт» власникам аптеки на Костромській

3875 0

Ми у соцмережах:

«Незабаром навідаємось!» Третяк передав «полум’яний привіт» власникам аптеки на Костромській

Уже років з десять рівняни скаржаться на роботу аптеки на вул. Костромській. Бо, кажуть, продають там не тільки анальгін, а й медикаменти, по які йдуть в аптеку наркомани. Називалось і прізвище власника аптеки — Юрій Мазепа не раз вже за ці роки давав коментарі, відкидаючи звинувачення. Але люди продовжують скаржитись: тепер уже — й Третяку.

Міський голова Рівного Олександр Третяк каже, що його вже «дістали» скарги рівнян на цю аптеку. Тож зібрав у себе нараду, щоб з’ясувати, як можна вплинути на неї і їй подібні, щоб унеможливити доступ до нарковмісних речовин.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Неодноразово надходили звернення від мешканців міста на те, що деякі аптечні мережі займаються торгівлею нарковмісних ліків. Для прикладу, сумнозвісна аптека на вулиці Костромській, яка вже тричі змінювала свою юридичну адресу та назви, щоб отримати ліцензію.

Хотілося б мінімізувати безконтрольний ріст аптечних мереж, безконтрольний відпуск рецептів, наявність нарковмісних ліків в асортименті. Тому спільно з поліцією та Держслужбою з лікарських засобів та контролю за наркотиками на Рівненщині будемо працювати над вирішенням проблеми, щоб унеможливити молодим людям доступ до таких медикаментів. Будемо формувати робочу групу, яка напрацює рішення, що ми можемо зробити на місцевому рівні. Бо вже «дістала» ця бюрократія, коли нічого не можемо вдіяти.

Тому аптеці на Костромській передаємо полум’яний привіт — незабаром навідаємося. Закликаємо рівнян не йти і не купувати там, щоб організувати їй бойкот.

Сергій Лебедь, начальник Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками на Рівненщині:

— У Рівному є 188 аптечних закладів, які мають право здійснювати торгівлю лікарськими засобами. З них чотири мають право на продаж наркотичних лікарських засобів, психотропних речовин і прекурсорів. У цих аптеках порушень якраз не зафіксовано, і немає скарг на них від споживачів.

Проблемною є торгівля комбінованими лікарськими засобами з малим вмістом наркотичних речовин, яка дозволена всім аптечним закладам. Ці медикаменти відпускають за рецептами, які залишаються у хворого на руках. Проконтролювати, чи ці ліки відпущені за рецептом чи без, дуже важко. Бо фармацевт завжди каже, що рецепт пред’явили.

Ще донедавна таких аптек в Рівному було п’ять, на які надходили скарги про порушення торгівлі цими засобами. Це три аптеки мережі «Мегааптека «Здоров’я», яким анулювали ліцензію ще два роки тому й вони більше не працюють; аптека на вулиці Мельника, якій анулювали ліцензію 1 листопада, і аптека на вулиці Костромській, 5.

Найбільше скарг надходить на останню. Тричі власникам анульовували ліцензію. Проте з березня 2020 року влада з метою підтримки бізнесу прийняла закон, який обмежує проведення планових заходів перевірки та контролю. Недобросовісний бізнес цим користується.

Всі скарги, будь ласка, направляйте на нас. Будемо проводити позапланові перевірки. Але суб’єкт має бути повідомлений про таку перевірку в день її проведення. Зрозуміло, що він приховує всю подібну продукцію.

Ми ініціюємо звернення до МОЗ внести кодеїновмісні та деякі інші препарати до переліку сильнодіючих, що передбачатиме їхній відпуск за рецептами, що зберігаються в аптеках. Також з 1 квітня 2022 року МОЗ видало наказ, відповідно до якого запроваджується відпуск ліків за електронними рецептами. Аптеки, які не долучаться до системи, не матимуть права торгувати рецептурними препаратами. А ті, які долучаться, відпускатимуть строго за рецептом. Сподіваємося, що відтермінування дії цього наказу не буде.

Андрій Ліснічук, заступник начальника управління патрульної поліції Рівного:

— Переважну більшість цих ліків відпускають за рецептами. З виявленням наркотичних речовин найчастіше ми стикаємося, наприклад, під час чергування, коли проводимо поверхневу перевірку. Ми маємо справу з наркотичними речовинами не через аптеки, а коли вони вже придбані, або з людьми, які займаються їхньою незаконною реалізацією.

Звичайно, проблема актуальна, особливо для дітей та їхніх батьків. Бо ліки зараз можна замовити онлайн через будь-який месенджер. Складно притягнути до відповідальності за таке, треба залучати кіберполіцію. Нещодавно патрульна поліція створила чат-бот в додатку Телеграм «Drughunter». Звичайні громадяни з його допомогою можуть передати поліції, де знаходяться «закладки» наркотичних засобів, на правах анонімності.

Олександр Василейко, заступник гендиректора мережі «Рівнефармація»:

— Контроль за відпуском наркотичних препаратів за допомогою рецептів є надзвичайно високим. Ми не відпускаємо препарат, якщо на рецепті є хоч найменша помарка.

Щодо безконтрольної торгівлі вищезгаданими препаратами в інших аптеках, то потрібно посилити кримінальну відповідальність. Адже й на рецептах, які залишаються на руках в покупця, все одно ставиться штамп, що унеможливлює придбання цього препарату вдруге. Інша справа, що фармацевт недобросовісний.

Окрім того, є ще одна проблема — співпраця з реабілітаційними центрами, які мають право на медичну практику. Вони дають наркозалежним «Метадон» безкоштовно в рамках реабілітації. Є реабілітаційний центр на вулиці Дворецькій. Ми раніше укладали з ним договір на відпуск рецептурних бланків. Там виникли зловживання, їм анулювали ліцензію, але вони її поновили і надали нам надали перелік документів. Проте реагуючи на звернення поліції, співпрацю ми з ними припинили. Але як щодо співпраці з іншими аптеками — цього вже не знаю.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також