Незабаром тестуватимуть телемедицину

1390 0

Ми у соцмережах:

Незабаром тестуватимуть телемедицину

Рівненщина – одна з 5 областей, де будуть тестувати телемедицину. Про це говорили сьогодні під час зустрічі голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко та керівник програм з людського розвитку Світового банку в Білорусії, Молдові та Україні доктор Фон Зао.

Нагадаємо, в нашій області вже кілька років втілюється субпроект «Підвищення ефективності лікування та профілактики хвороб системи кровообігу в Рівненській області на 2015–2020 роки».

-  Рівненська область демонструє високу динаміку з впровадження програми Світового Банку. Зараз ми спільно проводимо реконструкцію 89 амбулаторій в сільській місцевості. Результати вашої області дуже потужні. Відтак ми переконані, що запровадження телемедицини покращить якість надання медичних послуг, - зазначив Фон Зао.

Він разом із групою консультаційної підтримки приїхав на Рівненщину, аби обговорити питання щодо розширення заходів субпроекту на наступні роки. Під час зустрічі йшлося про те, що 5 перших областей в Україні отримали рекомендації щодо впровадження телемедицини в сільській місцевості. Це Рівненська, Харківська, Дніпропетровська, Кіровоградська та Полтавська області. Рекомендації були розроблені за підтримки Уряду Канади і Світового банку. Тож невдовзі впровадження телемедичних технологій розпочнеться у тестовому режимі.

Це буде відбуватись за 4 нозологіями: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, бронхіальна астма та дерматологічні захворювання.

Фон Зао відзначив, що українські партнери добре виконують свої зобов’язання, тож це підштовхнуло керівництво Світового банку розглянути можливість започаткувати новий проект на сотню мільйонів доларів:

- За роки співпраці з Україною проекти Світового банку успішно реалізовуються. Відтак ступінь використання коштів постійно збільшується. Тож для подальшого ефективного результату ми плануємо запровадили новий проект вартістю 100 мільйонів доларів,  - розповідає Фон Зао.

Окрім реконструкції амбулаторій на півночі Рівненщини, за рахунок коштів Світового банку проводиться модернізація медичного обладнання. Вже сформований обласний реперфузійний центр та створений регіональний дата-центр, який в майбутньому може стати основою телемедицини.

Нагадаємо, телемедицина — це комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну електронними повідомленнями (у випадках, коли відстань є критичним чинником, наприклад, в сільській місцевості), повідомляє прес-служба РОДА..

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також