Набридло готувати варення за класичними рецептами і зі звичних продуктів? Час спробувати щось новеньке!
Варення з картоплі
300-350 г картоплі, 250 г цукру, 10 г ванільного цукру, 80 мл води, 20 мл рому, імбир, кориця, гвоздика, мускатний горіх - 1 ч. л. (можна взяти готову спецію для глінтвейну)
Почищену картоплю зварити до готовності. Розтерти в пюре.
Цукор розчинити у воді, довести до кипіння.
До сиропу додати картопляне пюре, спеції, ванільний цукор. Варити на мінімальному вогні 15 хв., постійно помішуючи.
За хвилину до закінчення варіння додати ром і зняти з вогню.
Готове варення розкласти у стерилізовані банки, закрити кришками.
Варення з буряка
1 кг буряків, 2 лимони, 0,5 кг цукру, 10 г ванільного цукру, 0,5 ч. л. лимонної кислоти, 100 мл кагору
Почищені буряки зварити до готовності у воді з лимонною кислотою (щоб буряк не втратив кольору).
Дрібно натерти або подрібнити в комбайні.
Додати червоне вино, цукор і довести до кипіння. Варити на маленькому вогні півтори години.
Лимони помити, цедру натерти, з лимона вичавити сік.
Додати у варення разом з ванільним цукром.
Варити ще 15 хв., розкласти в банки і відразу закатати кришками.
Варення з цибулі
1,5 кг ріпчастої цибулі, 200 г цукру, 200 мл сухого вина, 50 г масла, 3 ст. л. винного оцту, 1 ч. л. сухого чебрецю, 0,5 ч. л. меленого коріандру, 2/3 ч. л. солі
Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Томити в сотейнику в маслі на слабкому вогні до прозорості.
Додати чебрець, коріандр, сіль, цукор, оцет, вино і перемішати.
Як закипить, зменшити вогонь і варити, постійно помішуючи, поки цибуля не почне карамелізуватися.
Готове цибульне варення розкласти в стерилізовані банки, закатати кришками і зберігати в прохолодному темному місці.
Варення з лисичок
1 кг лисичок, 0,5 кг цукру, гроно горобини, склянка води, 1 ч. л. солі, гвоздика за смаком
Помити і почистити гриби. До води додати цукор; як закипить, додати горобину і варити 5 хв.
Покласти гриби і спеції. Довести до кипіння і зняти пінку. Як тільки вона перестане утворюватися – зняти каструлю з вогню й охолодити.
Процедуру варіння лисичок бажано повторити ще тричі по 1 год.
Розлити гаряче варення в стерильні банки та закрити кришками. Зберігати в прохолодному місці.
Таке варення ідеально доповнює сири, а також підходить до м'яса, риби та паштетів.