Ні тіла, ні зізнання. З квітня суд розглядає справу про «бандитські розбірки» біля Рівного і... зайшов у глухий кут

2597 0

Ми у соцмережах:

Під час засідання суду

Рівнянка Лідія Андреєва востаннє бачила свого 31-річного сина Петра восени минулого року. 27 жовтня він з товаришем поїхав з дому — і не повернувся. Його закривавленого товариша знайшли на трасі Рівне-Луцьк і доставили у лікарню, проте тіло Петра, якого родина вважає вбитим, досі не знайдено. Правоохоронці затримали чоловіків, яких підозрюють у нападі на Петра та його товариша. Проте ті свою вину не визнають. Справу ускладнив і товариш, який вижив: він навідріз відмовився визнавати себе потерпілим, не розповів поліції подробиці інциденту та сам нещодавно зник.

Петро Андреєв та його луцький товариш Юрій Сисоєв, за версією правоохоронців, яку озвучували торік, займалися крадіжками. Обох чоловіків притягували вже до кримінальної відповідальності за незаконне поводження зі зброєю, Андреєва у 2010 році навіть затримували за підозрою у нападі. 27 жовтня 2018 року чоловіки, як зазначали у поліції, готували начебто черговий напад. Для цього поїхали до лісу неподалік «Рівнеазоту» і підняли у небо квадрокоптер. Начебто щоб відзняти будинок Віктора Коваля, з яким в Андреєва були давно неприязні стосунки.

Квадрокоптер помітили. За версією правоохоронців, затриманий згодом Віктор Коваль та його спільник, Роман Анишинець, поїхали за квадрокоптером. У лісі застали Андреєва та Сисоєва — і між чоловіками виник конфлікт.

Закривавлений Юрій Сисоєв, в якого було кілька вогнепальних поранень, зокрема ушкоджена легеня, вибіг на трасу Рівне-Луцьк, зупинив попутне авто — і його доставили до лікарні. Лікарі зробили операцію чоловіку та поставили його на ноги. Проте співпрацювати зі слідством він відмовився. У протоколі допиту одразу зазначив: визнавати потерпілим себе не буде.

Що сталося з Петром Андреєвим, слідство тільки здогадується. Одна з версій — під час сутички його розстріляли, а тіло або спалили, або десь заховали (можливо, у водоймі). Водолази торік обстежили дно Горині поряд з місцем, де був конфлікт, проте Андреєва не знайшли. Лише за кілька днів у лісі за кілька десятків кілометрів від «Рівнеазоту» поліція виявила БМВ зниклого — спаленим.

За доказами, які зібрали, правоохоронці затримали Віктора Коваля, оголосили йому про підозру та відправили на час слідства за грати. Роману Анишинцю також оголошено про підозру, проте до СІЗО його не поміщали. За словами матері Петра Андреєва, у багажнику Коваля виявили ДНК її зниклого сина.

— Не заліз же він у багажник сам, його вбили, — говорила заплакана жінка у залі суду. — Мій син — мертвий, але скажіть хоч, де його тіло, щоб я мала до кого ходити на кладовище.

Рівненський районний суд на засіданні 19 серпня визнав матір Петра Андреєва потерпілою у справі. Досі потерпілою була лише її невістка — дружина Петра Андреєва, яка на момент зникнення чоловіка була вагітною другою дитиною…

Свою вину Віктор Коваль, житель Меткова Рівненського району, не визнав. Оскільки Петра Андреєва не знайдено і офіційно він — безвісти зниклий, а не загиблий, чоловіка підозрюють не у вбивстві, а у замаху на вбивство. Також — у незаконному заволодінні автомобілем, його підпалі та зберіганні наркотичних речовин.

З квітня Рівненський районний суд розглядає справу проти Віктора Коваля та Романа Анишинця по суті, проте наразі розгляд зайшов у глухий кут. Ключовим свідком у справі мав би стати Юрій Сисоєв, проте на судові засідання він не з’являється, а недавно його поліція оголосила у розшук, оскільки він, підозрюваний у справі про незаконне зберігання зброї, зник. Окрім того, прокуратура визнає, що Сисоєв відмовився визнавати себе потерпілим — і цим користується сторона захисту.

Як зазначив захисник Віктора Коваля Андрій Мосійчук, підозра його підзахисному оголошена щодо замаху на вбивство двох осіб: Андреєва та Сисоєва. Проте Сисоєв заперечує, що його намагалися вбити. А вбивство Андреєва не доведено. Окрім того, і в адвокатів захисту, і у суддів були зауваження до прокурорів, які на попередні судові засідання не подали всіх потрібних документів, зокрема, які б засвідчували право прокурора Олександра Станкевича вести справу, та про об’єднання кількох відкритих проваджень в одне.

За словами Андрія Мосійчука, Віктор Коваль має міцні соціальні зв’язки (дружину та дитину), роботу та потребує лікування. Проте суд погодився з прокурором та залишив чоловіка під вартою ще на 60 діб — до середини жовтня. А на 7 жовтня призначено чергове засідання у справі. Проте ключовий свідок — Сисоєв — на нього, очевидно, знову не з’явиться.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також