«Нічия» дорога біля Рівного стане державною

2849 3

Ми у соцмережах:

«Нічия» дорога біля Рівного стане державною

Навколо Рівного за гроші державного бюджету збудують об’їзну дорогу на Луцьк. За попередніми підрахунками, 14 кілометрів асфальту, який з’єднає дві державні траси біля Рівного, обійдеться у понад півмільярда гривень.

Про північну об’їзну, нагадаємо, заговорив на початку 2017 року секретар міськради Рівного Сергій Паладійчук, представники, між іншим, фракції БПП. За його ініціативи міські депутати написали звернення до уряду Володимира Гройсмана з проханням виділити кошти на будівництво об’їзної навколо Рівного, яка б розвантажила міські вулиці, кудою їдуть, зокрема, вантажівки зі сторони Києва та Сарн на Луцьк. У першу чергу, це стосується вулиць Млинівської, Романа Шухевича та Князя Володимира.

У більшості випадків подібні звернення від місцевих рад у Києві ігнорують, проте на цей раз ідея всім сподобалася. За вказівкою уряду та Укравтодору місцева Служба автомобільних доріг взялася за виконання. Нещодавно на Рівненщину оглянути місце, де проходитиме об’їзна, навіть приїздив начальник Укравтодору Славомір Новак. А місцеві дорожники уже замовили виготовлення проектно-кошторисних документацій, які вартують стільки ж, як добротний ремонт кількох кілометрів дороги.

До прикладу, лише проект будівництва ділянки об’їзної, протяжністю шість кілометрів, обійдеться у 5,1 млн грн. Ця ділянка – єдина відсутня на карті північної об’їзної.

Дорога, яку будуватимуть, повинна буде з’єднати трасу Городище-Рівне-Старокостянтинів та місцеву дорогу, що веде від села Ходоси Рівненського району до траси Рівне-Луцьк-Устилуг.

За проектом, поворот на об’їзну з сарненської траси буде навпроти Малого Житина – за рівненським сміттєвим полігоном та Шпановом.

Нову ділянку прокладуть до села Хотин Рівненського району, а там уже об’їзна йтиме по тій дорозі, що й була раніше і вела з Ходосів через «Рівнеазот» до луцької траси. Проходитиме об’їзна біля сіл Караєвичів, Городка та Рогачева і виїздитиме на луцьку трасу на «азотівському кільці».

До речі, ділянка цієї об'їзної - від "Рівнеазоту" до луцької траси - донедавна викликала багато суперечок, бо була "нічиєю". Жодна зі структур не визнавала її на своєму балансі та відмовлялася ремонтувати.

Як повідомляв ще раніше Укравтодор, нова об’їзна обійдеться у приблизно півмільярда гривень. Точних підрахунків поки немає, але дорожники кажуть, що чотири кілометри з 14-ти уже готові, шість збудують, а чотири відремонтують. І почати планують якнайшвидше.

Михайло Федорук, заступник начальника Служби автомобільних доріг у Рівненській області:

У проекті держбюджету на наступний рік уже закладено стартову суму — 200 мільйонів гривень — на об’їзну навколо Рівного. Проектно-кошторисна документація поки у розробці, думаю, документи будуть готові у першому кварталі 2019 року. Зокрема, нам ще потрібно отримати землю під будівництво дороги, тож будемо звертатися до Рівненської ОДА.

Вартість об’їзної, поки немає кошторису, спрогнозувати важко. За сприятливих умов реалізувати проект вдасться до кінця 2021 року, хоча план — до 2020 року. Не маємо підрахунків, наскільки об’їзна розвантажить транспортний потік через Рівне, але однозначно рівняни відчують, що місто стане значно комфортнішим.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також