Німці «Кроноспан» виганяють, а що зробить Рівне? Проти зведення заводу в Городку наростають протести

2993 0

Ми у соцмережах:

Остання акція проти будівництва заводу Кроноспан зібрала до тисячі учасників

Уже два місяці тривають мітинги жителів Городка та Рівного проти будівництва деревообробного заводу «Кроноспан». Після перекриття траси Рівне-Луцьк поблизу будівельного майданчика, пікету біля Рівненської ОДА майже тисяча людей зібралась на чергову акцію в центрі Рівного.

Екологи однозначні — завод буде шкідливим

Наскільки серйозні побоювання людей? «Кроноспан» запевняє, що завод у Городку матиме найсучасніші фільтри UTWS (такі планують встановити в Городку). Їх вже встановили два роки тому на заводі в польському місті Мелець, що, за твердженням «Кроноспану», вирішило проблеми з викидами. Однак, як бачимо, протести у 2018 та 2019 роках навколо цього заводу не вщухають. Торік мешканці взагалі блокували завод.

Шкідливим майбутній завод у Городку назвала незалежна громадська організація «Екоклуб». Екологи зробили такий висновок на основі аналізу даних, які надав сам «Кроноспан» у «Звіті з оцінки про вплив на довкілля».

— Там прямо повідомляється, що внаслідок діяльності заводу буде перевищена концентрація таких забруднюючих речовин, як діоксид азоту — у 2,98 раза та формальдегіду — у 5,62 раза, — вказує «Екоклуб». — У разі видачі дозволу на будівництво «Кроноспану» жителі с. Городок і сусідніх населених пунктів зазнаватимуть впливу забруднюючих речовин. Це призведе до погіршення їхнього здоров’я. Довкіллю теж буде завдано шкоди. Діяльність підприємств, викиди та скиди яких завдають шкоди людям та довкіллю, не може бути дозволена за жодних умов.

Окрім значного перевищення концентрації забруднюючих речовин, викликає пересторогу розміщення небезпечних відходів. Зокрема, зіпсованого клею та відпрацьованих мастил на звичайних полігонах — такі міркування висловив депутатам міської ради Рівного керівник організації «Екоклубу» Андрій Мартинюк. Депутатів закликали «звернутися до голови Рівненської ОДА з приводу недопущення забруднення довкілля та загрози для здоров’я людей, що виникають у результаті діяльності підприємства».

У Городку вже зводять бетонні конструкції

Зауваження «Екоклуб» направив і центральним органам влади — заступниці міністра енергетики та захисту довкілля України Ірині Ставчук, т.в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгору Фірсову та міністру охорони здоров’я України Зоряні Скалецькій.

Протести перенесуть до чиновників

Для чого активісти влаштовують протести? Вочевидь, градус напруги підвищують дії самого «Кроноспану», який підтримують місцеві чиновники, не бажаючи чути людей. Замість раз і назавжди вирішити проблему, просто «заговорюють» протести обіцянками розібратися.

— Більшість інформації про підприємство від нас приховали, ми її не можемо реально оцінити, — наголосив доктор технічних наук, професор Національного університету водного господарства та природокористування Дмитро Стефанишин. — Закон «Про оцінку впливу на довкілля» має захищати громадськість та екологію від надмірного впливу. Якраз це від нас приховали. І це велике порушення. Якщо його не врахує Департамент екології та природних ресурсів, то це буде свідомий злочин!!!

На акції учасники затвердили головні вимоги. Зокрема, що «вся відповідальність за запуск підприємства, яке може завдати шкоди довкіллю, лежить на чиновниках Рівненської ОДА і Департаменті екології».

— Учасники затвердили звернення, в якому мешканці Городка та Рівного засуджують подальше будівництво та запуск заводу «Кроноспан», — повідомила співорганізатор акції протесту Алла Лосік. — Ініціативна група погодилася перенести подальші акції протесту в Рівненську ОДА та Департамент екології, які мають видати погоджувальні документи на будівництво заводу.

Встановлять «заборонене» обладнання

У той же час кількість проблем навколо «Кроноспану» лише зростає. Вже зараз значна кількість вантажного транспорту, яка прямує на будівельний майданчик у Городку, блокує одну зі смуг руху. Дивом там не сталося аварії.

Люди скаржаться, що шумні будівельні роботи ведуться вночі, а будівельне сміття з майданчика вивозять та вивантажують неподалік підприємства. Заявлено про підготовчі роботи та спорудження складу, але видно, що зводять сам завод, адже «ростуть» бетонні конструкції.

Інвестор тримає у таємниці, як купив державну землю під Рівненським заводом тракторних агрегатів. Оборудка відбулася в останні дні каденції попереднього голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, за чутками, за заниженою ціною. Фактично, без жодного прозорого аукціону гектари привабливих земель опинилися в одних руках. Чи можна сподіватися на чесність у подальших діях «Кроноспану», який вихваляється відкритістю?

Хвиля недовіри підкріплюється інформацією про численні проблеми концерну «Кроноспан» у різних куточках світу. В останній публікації від лютого 2020 року з німецького ресурсу bnn.de (https://bnn.de/lokales/rastatt/aus-fuer-kronospan-in-bischweier-was-kommt-danach) наводиться пряма мова мера німецького містечка Бішваєр, де зараз демонтують завод для перевезення його в Україну: «Наша мета полягає в тому, щоб «Кроноспан» попрощався з Бішваєром».

Згадується також про «десятиліття судових суперечок з Кроноспаном» і ще слова мера — «Моя мрія: коли бункери («Кроноспану». — Ред.) будуть підривати, я хочу натиснути кнопку!!!».

У новині від січня 2020 року ВВС https://www.bbc.com/news/uk-wales-51144204 стверджує, що люди, які живуть поруч із фабрикою «Кроноспан» у м.Чірк, стурбовані численними пожежами. А також розчаровані тим, що власник заводу залишає без відповіді скарги людей.

В Україні «Кроноспан» так само не дає чітких відповідей на запитання жителів Городка та Рівного, натомість уже перейшов до погроз — акції протесту списує на конкурентів і говорить, що готовий судитися з активістами.

Очевидно, що недосконалість українського законодавства та шпарини в ньому, через які чиновники і «протягують» такого інвестора в Україну, створили дуже складну ситуацію. Якщо люди не отримуватимуть чітких правдивих відповідей про безпечність виробництва, а влада теж проігнорує екологічні виклики, напруга буде лише наростати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також