Ніякого оцту! Що робити з температурою, якщо немає ліків?

1230 0

Ми у соцмережах:

Ніякого оцту! Що робити з температурою, якщо немає ліків?

Що робити, якщо у вас підвищилась температура, але немає можливості звернутися до лікаря чи купити медикаменти? Насамперед потрібно звернути увагу на такі ознаки: чи холодні кінцівки, скільки градусів у кімнаті, чи є ще якісь симптоми, розповідають у Міністерстві охорони здоров’я. Якщо ви відчуваєте сильний біль, слабкість, розумієте, що можете втратити свідомість — викликайте «швидку»! Водночас деякі кроки можуть допомогти вам полегшити свій стан самостійно. Як тільки у вас з’явиться можливість, придбайте ібупрофен чи парацетамол.

Коли потрібно збивати температуру? Дітям — якщо вона сягає позначки 38°С (якщо немає інших рекомендацій лікарів), дорослим: якщо позначка термометра перевищує 38,5°С. Спад температури на 1–1,5 градуси — це вже хороший результат. Не чекайте, що вона впаде до 36,6.

Як збивати температуру без медикаментів? Не кутайтеся, а зменшіть кількість одягу. «Так, закутатись, щоб пропотіти — це міф. Не варто одягатись тепліше, кутатись в теплі ковдри тощо», — наголошують у МОЗ. Навпаки потрібно зняти теплий одяг, скинути ковдру. Це допоможе вийти з тіла зайвому теплу.

Також перевірте, чи теплі у вас руки і ноги. Якщо ні — то спочатку зігрійте їх (можна масажувати, одягти шкарпетки, гріти сухим теплом).

В кімнаті, де перебуває людина з підвищеною температурою, має бути прохолодне і вологе повітря. За потреби провітрюйте кімнату, якщо вам комфортно.

Пийте багато води. Не зловживайте солодкими напоями, зокрема розведеним варенням, адже вони містять багато цукру.

Змочіть рушник водою кімнатної температури (не холодною!) і обтирайтесь щопівгодини. Це працює, оскільки при випаровуванні вода збільшує віддачу тепла. Покладіть прохолодний вологий рушник на потилицю й під пахви. Компрес можна чергувати з обтираннями, щоб підсилити жарознижувальну дію. Якщо є можливість, прийміть душ кімнатної температури.

Обов’язково обтирайтеся лише водою кімнатної температури. Розтирання оцтом, спиртом і будь-якими іншими речовинами небезпечне!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також