Нова школа на Костопільщині тріщить, бо поспішали до приїзду Порошенка?

1994 0

Ми у соцмережах:

Директорка школи демонструє тріщину. Фото Суспільного

Нову будівлю школи у селі Пісків на Костопільщині помпезно відкривали чотири роки тому. На відкриття запрошували тодішнього президента Петра Порошенка. Але той наче щось відчував і прислав замість себе тодішнього міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка.

Цікавість до будівництва цієї школи правоохоронці проявляли уже давно. Обшуки в офісі компанії «Стиль-Декор», яка будувала школу, прокуратура проводила ще у 2017 році. Тоді ймовірною їхньою причиною називали маніпуляції на тендерах, коли фірми свідомо занижують вартість робіт, щоб виграти і отримати замовлення. Департамент з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА тоді віддав перемогу на торгах фірмі «Стиль-Декор», бо вона вказала, що побудує освітній заклад за 28 млн грн. Але уже після оголошення переможця тендера між компанією та департаментом була укладена додаткова угода ще на 18 мільйонів, тож вартість школи зросла до 46 мільйонів.

Нещодавно прокуратура повідомила, що викликає до суду генерального підрядника будівництва школи через «відмивання» коштів на об’єкті: «Досудовим розслідуванням встановлено, що директор товариства, діючи у змові з іншими особами, матеріали стосовно яких розслідуються в іншому кримінальному провадженні, упродовж 2016-2017 років внесли недостовірні відомості до актів виконаних робіт, завищивши їх обсяги, та заволоділи бюджетними коштами в розмірі 388 тис. грн., виділеними на будівництво навчального закладу в селі Пісків».

Санкція статті у кримінальному провадженні передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Правоохоронці уже заявили цивільний позов про відшкодування збитків. На період розгляду справи клопотатимуть про накладення арешту на майно директора компанії на 1,5 млн гривень.

Коли на стінах школи у деяких місцях почали з’являтися тріщини, то батьки заявили, що побоюються відправляти своїх дітей на навчання до школи 1 вересня.

Любов Тхоревська, директорка Пісківського ліцею:

— У нас почалися проблеми уже в перший рік експлуатації школи. Адже з її будівництвом дуже поспішали, бо була інформація, що на відкриття приїде Петро Порошенко. Оцей поспіх наробив проблем. Саме відкриття було заплановано на 21 грудня. Незадовго до цього доробляли одну з частин школи. Коли почалися морози, то будівельники саме працювали над фундаментом. Усі знають, що спочатку копається траншея. В готову траншею уже заливають розчин. Але через мороз траншею будівельники викопати не змогли. Вони так і накидали на землю розчину, а на ньому мурували стіни. Через це на стінах у кабінеті трудового навчання, у вбиральнях та в кімнаті гігієни почали з’являтися тріщини.

На наші прохання приїхати та усе виправити будівельна компанія не реагувала. Однак уже після розголосу працівники підрядника усе ж приїхали до школи, щоб виправити свої помилки. Зараз вони бурять підлогу, щоб залити додатковий розчин для підсилення фундаменту. Стіну, яка просіла на шість сантиметрів від стелі, розбиратимуть. Її змурують по-новому, а проблемні місця зашиватимуть гіпсокартоном. Подібних недоробок під час будівництва у нас дуже багато. Однак їх усі обіцяють виправити.

Сергій Харчишин, головний спеціаліст відділу технічного нагляду департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА:

— Школа експлуатується вже чотири роки. Коли директорка звернулася до нас, ми разом із компанією «Стиль-Декор» та проєктною організацією виїхали до школи. Було встановлено, що несучі конструкції не тріщать, а просідає саме перегородка, де знаходяться санвузли та кабінет трудового навчання.

Всі чутки про те, що школа може завалитися або є аварійною, неправдиві. Також мене обурюють коментарі, що стіни зводилися на промерзлій землі. Це неправда — школу будували за усіма правилами та нормами. Ніхто фундаменти на промерзлий ґрунт не ставив. Школа простояла чотири роки, і з несучими конструкціями все нормально. Просідання є лише в одному місці.

На нашу думку, просідання відбулося через надмірно сніжну зиму, яка була в цьому році. Коли навесні розтанув сніг, то у ґрунті було багато води. Місцеві жителі підтверджують, що рівень води тоді був дуже високий. У зв’язку з цим вода могла підмити ґрунт під фундаментом перегородок. Але це наші припущення. Іншими словами, нічого страшного не трапилося. Все буде виправлено.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також