Нові начальники: у Рівненській ОДА тривають кадрові зміни у ключових управліннях та департаментах

2812 0

Ми у соцмережах:

Юрій Осіпчук

У лютому очолила управління культури депутатка міськради та екс-журналістка Любов Романюк, днями став директором департаменту будівництва Віталій Кардаш, який з осені виконував обов’язки керівника. Тепер настала черга управління освіти та охорони здоров’я.

«Свободівця» Юрія Осіпчука, який керував управлінням охорони здоров’я з 2014 року, намагався звільнити і попередник голови ОДА Віталія Коваля. Проте «посунути» українського чиновника з посади — справа не проста. Потрібно або мати офіційну причину для звільнення, або змусити посадовця написати заяву самому. Досі пану Осіпчуку вдавалося уникнути обох сценаріїв. Проте у вівторок, 24 березня, з’явилася інформація, що «головного лікаря» області посеред пандемії коронавірусу звільнено — начебто за неналежну готовність Рівненщини до цієї хвороби.

Обласний осередок «Свободи» підтвердив інформацію про звільнення Юрія Осіпчука, одразу популістично додавши, що його звільнили начебто за вимогу виділити додаткові кошти на боротьбу з COVID-19. Насправді усе значно банальніше: Рівненщина і справді не готова до епідемії, як і вся Україна. Проте причина звільнення не лише через це, а й з політичних мотивів. Нинішній голова ОДА не має налагоджених відносин зі «Свободою», а посада начальника управління охорони здоров’я занадто цінна, аби залишати на ній не просто не свою людину, а представника «ворожої» політсили.

Звільнення Юрій Осіпчук, очевидно, очікував, адже довгий час був на лікарняному. Та й якщо його звільнили за статтею про порушення присяги держслужбовця, він зможе оскаржити це звільнення у суді, як це зробив екс-перший заступник голови Рівненської ОДА Юрій Приварський. Навряд чи пану Осіпчуку вдасться з допомогою суду повернутися на посаду найближчим часом, проте принаймні, оскарживши своє звільнення, він зможе виправити запис у трудовій книжці та працювати на держслужбі у майбутньому.

Виконуватиме обов’язки начальника, поки не оголосять новий конкурс, заступник Олег Вівсянник, який останніми місяцями все частіше представляв управління охорони здоров’я на різноманітних нарадах та заходах. Про претендентів на посаду начальника поки не говорять, хоча чутки різні. Зокрема, говорили, що очолити управління може Владислав Сухляк, депутат облради та колишній головний лікар Здолбунівської ЦРЛ, який позитивно зарекомендував себе як управлінець.

А ось для управління освіти та науки зміну начальнику уже знайшли. Григорій Таргонський, який керував управлінням з 2012 року, після кількох місяців «наполегливих прохань» таки погодився прийняти пропозицію: написати заяву на звільнення та перейти працювати директором обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців. Втім, звільнити пана Таргонського не зможуть до середини червня — він взяв понад 90 днів невикористаної за всі роки відпустки. З одного боку, це врятувало ОДА від виплати чималої одноразової суми посадовцю після звільнення. З іншого — дозволить пану Таргонському залишитися на посаді довше.

З «легкої руки» профільного заступника голови ОДА Сергія Подоліна недавно в управлінні освіти з’явився новий заступник — 37-річний Олександр Набочук, який тепер виконує обов’язки начальника, поки Григорій Таргонський у відпустці, та начебто має стати новим керівником управління. Пан Набочук з 2014 року керував відділом освіти у Рівненському районі, де довгий час на посадах заступника голови РДА працював Сергій Подолін. До 2014-го Олександр Набочук майже десять років був директором Шпанівської ЗОШ, очоливши її, фактично, у 22 роки. Проте отримати посаду начальника обласного управління пан Набочук зможе не раніше літа, коли Григорій Таргонський вийде з відпустки, і лише після того, як проведуть (хоч і номінально) конкурс.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також