Новий голова Держгеокадастру: “Під час так званої безоплатної приватизації землі у нас сформувалася каста «обраних»

1084 0

Ми у соцмережах:

Роман Лещенко, голова Держгеокадастру

Після відкриття ринку землі така установа як Держгеокадастр буде ключовою для подальшої реалізації земельної реформи. 10 червня на посаду Голови Держгеокадастру був призначений Роман Лещенко, і він відразу заявив про плани передати землі державної власності у розпорядження місцевим громадам. Про це йдеться в інтерв'ю голови на офіційному сайті відомства.

- Я залишаюся прихильником і маю глибоке переконання, що земля має належати народу, і народ на місцях має визначати, як нею розпоряджатися, - говорить голова Держгеокадастру. - В цьому полягає глобальне завдання земельної реформи. Тому, вже є чітке розуміння, що ми повинні якомога швидше передати землю у розпорядження місцевим громадам. Для цього нам не треба чекати ухвалення якихось спеціальних законів – потрібно мати лише політичну волю. А вона є і в Президента України Володимира Зеленського, і в мене як в людини, безпосередньо відповідальної за земельну реформу. Сьогодні в руках Голови Держгеокадастру знаходиться розпорядження всіма державними землями в Україні. Ми створимо прецедент, коли посадова особа, або як в народі кажуть – чиновник, вперше в історії незалежності України добровільно відмовиться від таких своїх повноважень. Я як голова Держгеокадастру, передам земельні повноваження народу. І, повірте, народ вже свої повноваження назад не захоче віддати. Тому сьогодні активно триває процес утворення громад, щоб люди на своїй землі були господарями.

За словами голови відомства, перед тим як передати землю громадам, потрібно провести інвентаризацію земель та виявити зловживання.

- Наші люди мають бути готові психологічно аби дізнатись, що відбувалось із землями впродовж останніх років, як у процесі, так званої, безоплатної приватизації у нас сформувалася каста «обраних», - пояснює голова Держгеокадастру. - Бо є люди, які роками не можуть отримати гектара землі для обробітку, таких більшість. А є ті, які на один той самий паспорт в різних областях по п’ять разів отримували землю в різних куточках нашої країни. Ви не повірите, але і до сьогоднішнього дня в нашій державі, роздаючи сотні тисяч гектарів землі в рамках безоплатної приватизації, немає офіційного єдиного реєстру громадян, які отримали ці 2 га безоплатно! Для мене відсутність такої бази стала шоком.

Роман Лещенко запевнив, що вся інформація про незаконні відведення земель буде передана до правоохоронних органів. А далі - “крок за кроком ми будемо повертати землю, яка належить українському народові”. Відомство ініціюватиме зміни в земельному законодавстві, “які дадуть можливість як правоохоронним органам, так і судовим органам за спрощеною процедурою повертати землю, яка була вкрадена”.

Роман Лещенко також зізнався, що приступивши до своїх обов'язків, дізнався, що йому як голові деякі представники обласних управлінь навіть не підпорядковувались, тому почали повне оновлення кадрового складу Держгеокадастру в регіонах. А також, підкреслює п.Лещенко, “зробили ще одну дуже важливу річ: повністю зупинили систему реєстрації земельних ділянок. Аби поки ми проводимо кадрові заміни, не стався черговий грабіж на виконання взятих на себе «зобов’язань» продовжувати злочинні схеми”.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також