Новий навчальний рік на Рівненщині розпочнеться 2 вересня

461 0

Ми у соцмережах:

Новий навчальний рік на Рівненщині розпочнеться 2 вересня

Заступниця керівника департаменту освіти та науки Рівненської ОДА Марина Пашковська розповіла про зміни, які чекають на школярів у цьому навчальному році.

— Чи будуть в школах області урочисті лінійки 1 вересня?

— Кожна школа самостійно визначає формат проведення шкільних лінійок. Адже заклади освіти мають певну автономію. Але обласне управління освіти рекомендувало усім навчальним закладам дещо змінити формат проведення свята 1 вересня. Ми просимо педагогів застосувати більш креативні ідеї. Також важливо додати, що в освітян відбулася спільна нарада, на якій вирішили, що свято Першого дзвоника буде проводитися у понеділок, 2 вересня. Бо 1 вересня припадає на неділю.

— Якою буде тема першого уроку?

— Міністерство освіти постановило, що цього року темою першого уроку буде «Vincit qui meminit» (Перемагає той, хто пам’ятає). Іншими словами, це буде День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, стримуючи російську агресію. Відповідні методичні матеріали для вчителів, які можна використовувати, уже розміщено на сайтах Українського інституту національної пам’яті та Міністерства освіти і науки України.

— Чи є області школи, де навчання буде дистанційним?

— Форма навчання дітей у школах залежить від безпекової ситуації в області та наявності споруд цивільного захисту. Якщо ми говоримо про школи, то йдеться про найпростіші укриття та захищені простори, де діти разом із вчителями можуть сховатися під час повітряних тривог. Загалом зараз 182 школи мають власні протирадіаційні укриття та сховища, у 172 закладах найпростіші укриття було облаштовано у підвалах, поряд зі 142 школами є укриття, де ховатимуться діти з вчителями та у п’яти школах на першому поверсі облаштовано захищений простір. На жаль, ще у 20 школах в області немає укриттів. Їх необхідно побудувати. Якщо врахувати ці дані, то виходить, що на Рівненщині в очній та змішаній формах навчатимуться у 521 школі (96%), а у дистанційній — лише 20 (4%) закладів освіти. Тобто з першого вересня у Рівненській області прийдуть на навчання до закладів освіти понад 105 тисяч школярів.

Чи плануються зміни у канікулах взимку з огляду на те, що Росія постійно завдає ракетних ударів по енергетиці?

— Уже ухвалено, що навчальний рік у школах Рівненщини почнеться 2 вересня, а завершуватиметься 30 та 31 травня 2025 року. Однак сама структура навчального року може піддаватися змінам. Усе залежить від проблем, які виникають через війну. Однак закладам освіти дозволено самим структурувати тривалість навчального дня та тижня. Як це робити — на свій розсуд визначає педагогічна рада, яка діє при кожній школі. Також зміни у навчанні можуть відбутися за рахунок переведення частини учнів на дистанційну форму, а ще — ущільнення навчальної програми.

— Чи є якісь цьогорічні нововведення, про які варто знати батькам?

— Цього року держава взяла курс на залучення якомога більшої кількості дітей до очного навчання у школах. Ця політика має назву «Школа офлайн». Звісно, де це можливо. Також запроваджено єдиний стандарт середньої освіти. Він полягає у тому, що діти самі можуть обирати ті предмети, які вважають потрібними. Тобто у нас є певна кількість обов’язкових предметів, після яких будуть контрольні. А є предмети, які учні можуть обирати самостійно. Скажімо, у 10-му класі приблизно 30% годин навчання учень обирає самостійно. А уже в 12-му класі класі ця кількість суттєво зростає. Там уже лише 30% складають обов’язкові предмети, а 70% дисциплін пропонується на вибір.

— Розкажіть про збільшення уроків захисту Батьківщини.

Предмет «Захист України» покликаний надати початкову військову підготовку для учнів та учениць 10–11-х класів. Його мета — пояснити дитині, що таке сучасна війна, як працюють Сили безпеки та оборони, як швидко й правильно надати першу допомогу пораненим. Діти отримують знання з основ громадянської освіти. Спочатку дітям пояснять, чому важливо захищати Батьківщину, а уже потім покажуть як «прошити» дрон та накласти турнікет.

— Скільки дітей переселенців навчатиметься у школах Рівненщини?

— Орієнтовно, у школах Рівненщини навчатиметься дві з половиною тисячі дітей із числа внутрішньо переміщених осіб. Але не всі діти, які приїхали на Рівненщину, будуть тут навчатися. Значна частина дітей продовжить навчатися віддалено у своїх школах.

— Чи спостерігається масовий відтік учнів, як це було в перший рік війни?

Ні, зараз не спостерігається масовий відтік дітей за кордон. Скоріше, навпаки — діти повертаються. У більшості випадків це учні випускних класів.

Записав Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також