Обережно: «доброчесні прокурори»!

2063 0

Ми у соцмережах:

Заступник прокурора області Тарас Ільящук змиритися зі звільненням не захотів — нині у суді відстоює право на поновлення та на виплату коштів за «вимушений прогул». До суду пішли ще понад 20 звільнених прокурорів.

У вересні в Україні запрацювали оновлені обласні прокуратури. Реформування, розпочате торік, завершилося кадровими змінами та «очищенням» структури від прокурорів, які не пройшли атестацію. У Рівненській обласній прокуратурі тих, хто не зміг пройти тести, співбесіду та перевірку на доброчесність, виявилася третина. Звільнили поки не всіх. Проте і ті, кого «виставили за двері», нині намагаються поновитися на посадах та отримати грошову компенсацію.

Реформа прокуратури, як планували, мала зробити її чесною, прозорою та ефективною. У березні працівники обласних прокуратур почали проходити атестацію: складали тести, виконували письмове завдання, а опісля — ішли на співбесіду до атестаційних комісій та проходили перевірку на доброчесність, зокрема щодо наявних статків.

Пройти атестацію та приєднатися до нової прокуратури у березні виявили бажання 98 працівників прокуратури Рівненської області, у тому числі керівництво. Як повідомили «Четвертій владі» уже в оновленій прокуратурі, 17 прокурорів на атестацію так і не пішли, бо захворіли самі або ж були з хворими дітьми. З тих, хто пішов, 30 — фактично третина — отримали незадовільні результати. А непроходження атестації — це офіційна підстава для звільнення. Тож усіх, окрім двох, які не пройшли відбір, уже звільнили.

На посадах залишилися Юлія Козінська, яка захищена Кодексом законів про працю через заборону звільнення жінок, які мають неповнолітніх дітей, та Максим Журавський, який встиг подати позов до суду на рішення атестаційної комісії до офіційного наказу, тож поки триває судовий розгляд, не може бути звільнений. Пан Журавський, до слова, у 2017 році потрапив у неприємний скандал: у нього вдома та на роботі проводили обшуки. Генпрокуратура тоді повідомляла, що рівненського прокурора разом із київським підозрюють у вимаганні грошей у підприємця за закриття справи. Підозру пану Журавському, втім, не оголосили.

Серед тих, хто втратив роботу і не пройшов переатестацію — екс-заступник прокурора області Тарас Ільящук, який також певний час виконував і безпосередньо обов’язки прокурора Рівненщини. До обласної прокуратури пан Ільящук керував прокуратурою Рівного. Змиритися зі звільненням Тарас Ільящук не захотів — нині він у суді відстоює право на поновлення на аналогічній посаді у новій прокуратурі та на виплату коштів за «вимушений прогул». Підготовче засідання у справі заплановано на 22 вересня у Рівненському окружному адмінсуді.

У суді також намагаються скасувати рішення атестаційної комісії та отримати місце в оновленій обласній прокуратурі прокурори Андрій Бабич, Олександр Бабич, Володимир Горський, Оксана Гринява, Наталія Дейнека, її чоловік Роман Дейнека, Ігор Демидюк, Людмила Зембіцька, Ліна Корнелюк, Нелля Лис, Олег Лисюк, Віктор Микулін, Сергій Міськевич, Віталій Мороз, Алла Панчук, Микола Романюк, Іван Скобух, Олександр Солдатенков, Михайло Столярець, Юрій Чернега та Роман Вальчук.

Поки немає судових позовів лише від Петра Демчука, Романа Рощини, які, між іншим, мають свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, Юлії Козінської, Юлії Музичко, Тетяни Свищ, Володимира Тимченка та Віталія Маслова, якого у липні цього року затримали з підозрою у корупції. Підготовчі засідання в їхніх справах заплановано на кінець вересня — початок жовтня.

Доки оновлена обласна прокуратура буде у судах відстоювати своє право не поновлювати неатестованих екс-прокурорів, має розпочатися атестація і місцевих прокуратур у районах. А тим часом Рівненська область 11 вересня вже отримала нового прокурора — 46-річного уродженця Хмельниччини Андрія Рудницького. Після закінчення університету та до 2017 року пан Рудницький працював на Одещині, до призначення на Рівненщину був заступником прокурора Кіровоградської області.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також