Щороку від грибів гинуть люди. Щоб запобігти отруєнню грибами, МНС застерігає: купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
МНС радить не збирати гриби: якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися; поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення — «бульба», покрита оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; пластинчасті — отруйні гриби маскуються під них; «шампіньйони» («печериці»), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби з зображенням в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності. Не куштуйте сирі гриби на смак. Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть із шапки слизьку плівку. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовують для соління: грузді, вовнянки тощо, котрі містять молочний сік, тим самим ви позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже тяжке захворювання — ботулізм. У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Первинні ознаки отруєння грибами (нудота, блювота, біль у животі, пронос) настають через 1-4 години після вживання грибів залежно від виду грибів, кількості вживаних грибів, віку та стану здоров’я потерпілого. Як надати першу допомогу при отруєнні грибами, повинен знати кожен. Якщо ви відчули себе зле, спершу викличіть швидку медичну допомогу. До її прибуття потрібно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок перевареної води, або розчину марганцівки, викликати блювоту, прийняти активоване вугілля (4-5 таблеток), коли промивні води стануть чистими. Після цього випийте міцний чай, каву або злегка підсолену воду, покладіть на живіт і до ніг грілки для полегшення стану. З’ясуйте, хто ще вживав гриби. При отруєнні забороняється: вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко — це може прискорити всмоктування токсинів у кишечник. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.