Обласний бюджет «схуднув»: цифри

1936 0

Ми у соцмережах:

Сергій Кондрачук

У переддень Різдва, 24 грудня, обрані восени депутати Рівненської обласної ради одноголосно ухвалили обласний бюджет на 2021 рік. Обговорення на сесії було недовготривалим, а ось бюджетна комісія минулого тижня засідала рекордну кількість часу — понад шість годин, забравши частину фінансування у медакадемії, водоканалу та додавши грошей мистецтву.

Якщо порівнювати з минулим роком, обласний бюджет дещо «схуднув». Так, у грудні 2019 року проєкт бюджету на цей, 2020 рік, передбачав 2,59 млрд грн доходів обласного бюджету. У бюджеті на 2021 рік закладена сума менша — 2,41 млрд грн. Зокрема, це пов’язано з реформою медицини. Якщо на початку 2020-го обласний бюджет ще отримував субвенцію на виплату зарплати медпрацівникам, то у наступному році медзаклади уже повністю напряму отримуватимуть кошти з Національної служби здоров’я України.

Окрім того, цього року закладають значно менше коштів у бюджет розвитку, гроші з якого використовують на будівництво, ремонти, закупівлю обладнання і т.п. Якщо у бюджеті на 2020 рік сума доходів у бюджет розвитку становила майже 52 млн грн, то на 2021 рік — 31,7 млн грн. Різниця у сумі видатків бюджету розвитку ще більш значима: 186 млн грн, закладених на цей рік, та 77 млн грн — на 2021-й. Втім, варто зазначити, що бюджет розвитку коригується протягом року: у нього можуть додавати кошти від перевиконання бюджету, наприклад. Щодо зменшення витрат, то є кілька чинників, зокрема — потреба виділяти кошти на боротьбу з COVID.

Натомість резервний фонд (тобто кошти, які залишають на непередбачувані ситуації) у 2021 році буде на 1,2 млн грн більший, аніж закладали на 2020-й — 17,5 млн грн. Буде незначне зростання і власних доходів обласного бюджету — 944 млн грн проти 914 млн грн.

Дотації обласного бюджету в наступному році становитимуть 413 млн грн, субвенції — 500 млн грн. Щодо власних надходжень обласного бюджету, то за словами директорки обласного департаменту бюджету та фінансів, 88% їх складає податок на доходи фізичних осіб, а це 832 млн грн. На другому місці — податок на прибуток великих платників податків, наприклад, «Консюмерс-Скло-Зорі», «Рівнеобленерго», «Рівнегазу», «Самгазу», «Дубномолока», «ОДЕК України», «Прикарпатзахідтрансу» — 6,1% або 57 млн грн. Ще 20 млн грн принесе обласному бюджету плата за ліцензії, 21 млн грн — 45% рентної плати за воду та 12 млн грн — 25% плати за надра.

У наступному році обласний бюджет має отримати 10,4 млн грн екологічного податку, 430 млн грн субвенції на будівництво та ремонт доріг, а ще 32,7 млн грн субвенції на реформування регіональних систем охорони здоров’я, більшість з якої витратять на купівлю медобладнання.

Фінансування Рівненської медичної академії, на утримання якої облрада витрачає понад 100 мільйонів  —  було одним із найбільш дискусійних на сесії

Найбільше отримає освіта

Видатки загального фонду обласного бюджету складуть 1,58 млрд грн, з яких найбільше (62,7%, або ж 990,4 млн грн) спрямують на галузь на освіти. 11,8% — на соцзахист, 8,9% — на охорону здоров’я, 8% — на культуру та мистецтво, 4,3% — на фізичну культуру і спорт та 1,9% — на утримання обласної ради. Для останньої, між іншим, передбачили 29,9 млн грн.

70%, або ж 1,1 млрд грн цих коштів піде на виплату заробітної плати, ще 76,6 млн грн — на оплату комунальних послуг та енергоносіїв. Оскільки з 1 січня буде підвищення мінімальної заробітної плати до 6000 грн, а з 1 грудня 2021 року — до 6500 грн (з 1 вересня цього року мінімальна заробітна плата — 5000 грн), то зросте посадовий оклад працівників, що потягнуло зростання витрат на заробітні плати у наступному році на 25%.

З освітнього бюджету буде профінансовано 45 закладів, зокрема, 19 шкіл-інтернатів (239 млн грн), два навчально-реабілітаційних центри (33,7 млн грн), 15 ПТУ (300 млн грн).

Витрати на медицину встановили на рівні 324 млн грн. За ці кошти буде утримуватися 25 закладів, зокрема, Рівненська медакадемія, якій обласний департамент фінансів передбачив фінансування на рівні 146,4 млн грн. Така сума обурила депутатів — і частину грошей в академії таки забрали.

Також з медичного бюджету буде профінансовано медичну бібліотеку (2,8 млн грн), комунальні послуги 22 медзакладів (49,4 млн грн). 86,6 млн грн субвенції буде спрямовано на підтримку закладів та заходів, які не фінансуються НСЗУ: утримання судмедекспертизи, бази спеціального медичного постачання, Центру служби крові, Центру громадського здоров’я. Також з цієї суми 24 млн грн піде на закупівлю інсуліну для 6230 хворих на діабет.

36,5 млн грн спрямували на сім програм у галузі охорони здоров’я. Зокрема, 26,9 млн грн — на лікування хворих з COVID, 3,2 млн грн — на підтримку медзакладів, 2,5 млн грн на виплату пільгових пенсій, 4 млн грн — на програму «Діти Рівненщини», 1 млн грн — на придбання суглобів, 0,6 млн грн — на утримання відділення спортивної медицини, 0,4 млн грн — на медико-генетичну допомогу, 0,4 млн грн — на зубопротезування учасників АТО.

У 2021 році сума на соцзахист становитиме 178,7 млн грн, 125,8 млн грн з яких піде на утримання сімох будинків-інтернатів, де понад 1200 підопічних. 6,4 млн грн — на обласну програму матеріальної підтримки найбільш незахищених верств населення, зокрема, 5 млн грн — на надання грошової допомоги за зверненням громадян до обласної ради та ОДА. У наступному році у будинках-інтернатах витрати на харчування, до слова, будуть удвічі більшими, аніж були у цьому році: близько 70 грн на день на людину, на ліки буде близько 5 грн. У цьому році, за словами Лідії Біляк, на медикаменти «були копійки».

Департамент молодіжної політики та спорту на утримання галузі одержить 53,7 млн грн, з яких 14,5 млн грн піде на утримання закладів заняття спортом осіб з інвалідністю, 6,1 млн грн — на підготовку та участь спортсменів у змаганнях, 4,7 млн грн — на підтримку спорту вищих досягнень, 9,4 млн грн — на підтримку п’яти ДЮСШ, 10,3 млн грн — на підтримку 168 спортсменів вищих категорій, 2,8 млн грн — на 18 громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості. Передбачили також 1,5 млн грн на утримання 20 штатних одиниць спортивної команди резервного спорту, тобто на допомогу найкращим спортсменам області, які беруть участь у міжнародних змаганнях. Хоча частина членів бюджетної комісії заперечувала проти таких витрат.

Галузі культури дістанеться 123,2 млн грн. На утримання 12 установ піде 64 млн грн, на фінансову підтримку драматичного та лялькового театрів — 41,8 млн грн, філармонії — 12,6 млн грн. Ще 1,5 млн грн передбачили на культурно-мистецькі заходи, премії, гранти, стипендії, 0,7 млн грн — на утримання науково-редакційної групи «Реабілітовані історією», 0,6 млн грн — на поповнення бібліотечного фонду.

Не виділила облрада 75 мільйонів на розробку проєктно-кошторисної документації для Рівненського аеропорту, пообіцяли пізніше — коли будуть оголошені тендери

Найбільш дискусійні — медакадемія, театр та водоканал

Члени бюджетної комісії погодилися не з усіма пунктами проєкту бюджету на 2021 рік, які запропонував обласний департамент. Так, депутат від «ЄС» та директор драмтеатру Володимир Петрів попросив дофінансувати зарплати своїм працівникам та іншим працівникам мистецтва:

— Наш театр входить до десятка найкращих в Україні, а за фінансуванням він займає останню позицію, ми маємо найменший штатний розпис. У більшості спеціалістів зарплата — мінімалка, на 6 тис. грн у місяць живуть. Якщо ми розвалимо театр, який створювали 20 років, де ми знайдемо спеціалістів, щоб до нього ходили і були повні зали. Мої двоє акторів вже звільнилися і поїхали до Києва, тому що там зарплата більша. У сусідніх містах надбавка за академічність сягає 30-50-100%. Ми маємо надбавку — 20%.

Володимир Петрів просив про 3-5 млн грн дофінансування на утримання мистецьких закладів. Лідія Біляк зазначала, що можна буде виділити пізніше з коштів перевиконання бюджету. Проте депутати запропонували забрати 1,6 млн грн з програми туризму, залишивши там лише 400 тис. грн. Заразом 815 тис. грн забрали у медакадемії та передали на програму молоді (підтримку пластунів).

Загалом фінансування Рівненської медичної академії, яку створили на базі Рівненського медколеджу, викликало обурення. Так, вона єдина з освітніх закладів, які фінансує облрада, не лише має понад 100 млн грн видатків з обласного бюджету, а й мала передбачені кошти на капітальні видатки — 900 тис. грн. На прохання депутата від «За майбутнє» Руслана Потапчука бюджетна комісія вирішила 800 тис. грн з них перекинути у бюджет розвитку.

Ще одна дискусія розгорілася навколо «Рівнеоблводоканалу», якому мали виділити 6,8 млн грн на ремонт водогону Горбаків-Рівне. Депутат від «Свободи» Володимир Ткачук пропонував кошти забрати, віддавши 1 млн грн на мистецтво, а ще 5,8 млн грн спрямувати у бюджет розвитку. Підтримав депутата голова облради Сергій Кондрачук. Мовляв, водогін, у першу чергу, стосується Рівного, а обласна рада повинна враховувати інтереси усієї області. Натомість директор водоканалу та депутат від «Слуги народу» Андрій Карауш та заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська наполягали, що у Бабині водогін у критичному стані і у разі прориву затопить трасу Київ-Чоп, залишиться без водопостачання Рівне, а знайти терміново кошти не вдасться. Окрім того, додали, що ремонт коштує майже 25 млн грн, тож левову частку суми просять виділити із міського бюджету Рівного. Бюджетна комісія після дискусії вирішила залишити 5,7 млн грн водоканалу, а 1,1 млн грн спрямувати таки на мистецтво.

Також голова облради Сергій Кондрачук запропонував забрати кошти, передбачені на рівненський аеропорт — точніше, на фінансування розробки проєктно-кошторисної документації, аби летовище могло взяти участь у конкурсі на отримання державного фінансування — 75 млн грн. Голова зазначив, що тендери досі не оголошено, а тому кошти доцільно буде виділити тільки по факту, коли буде відома сума, за яку працюватимуть проєктувальники. Із забраного Сергій Кондрачук запропонував 100 тис. грн передати на духовну семінарію, 400 тис. грн — на мистецтво, 100 тис. грн — додатково на зубопротезування учасників АТО, 2,8 млн залишити у нерозподілених видатках. Пропозицію підтримали.

Також на сесійному засіданні депутати підтримали пропозицію представника «ЄС» Олександра Дехтярчука і збільшили на 1 млн грн (до 2 млн грн) програму конкурсу місцевих ініціатив, який проводять для територіальних громад. А на прохання депутата від «Слуги народу» Романа Шустика забрали ще 1,6 млн грн з медакадемії та передбачили їх на купівлю обладнання для обласного діагностичного центру, аби він у 2021 році не втратив два пакети НСЗУ на понад 10 млн грн.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також