Обласний театр ляльок готує прем’єру, присвячену Володимиру Івасюку

508 0

Ми у соцмережах:

Обласний театр ляльок готує прем’єру, присвячену Володимиру Івасюку

До квітня Рівненський академічний обласний театр ляльок готує для рівнян музичну виставу "Хлопчик із скрипкою в грудях", присвячену українському композитору, виконавцю, музиканту Володимиру Івасюку та його батькові. Якби не трагічні події, українській легенді цьогоріч виповнилося б 75.

Над ідеєю нової постановки думали майже рік. За словами директора театру Володимира Данилюка, "вона набирає обрисів, чіткіше вимальовуються лінії й деталі".

Автором та режисером вистави є заслужений артист України, актор рівненського облмуздрамтеатру Станіслав Лозовський, повідомляє Рівненська обласна рада.

За основу вистави взяли біографічну повість «Монолог перед обличчям сина», автором якої є Михайло Івасюк - батько композитора. Він - український письменник, літературознавець, фольклорист, педагог, громадський та культурний діяч. Відбував ув'язнення в гулагівських бараках.

Тому "Хлопчик із скрипкою в грудях" - історія про те, як батько виховує сина, яким бачить його, як це впливає на життя родини і що це означає для нас, українців.

Постановча група побувала в Меморіальному музеї Володимира Івасюка, який розташований в Чернівцях у чотирикімнатному помешканні його батьків. Слухали безліч історій від сестер композитора – Оксани та Галини. Більшість цих епізодів увійдуть в майбутню виставу.

Сьогодні робота над постановкою триває: ідуть репетиції, фахівці працюють над декораціями. У виставі візьме участь вся трупа лялькового театру.

Володимир Данилюк зауважив: хоч вистава відбуватиметься в академічному театрі ляльок, розрахована вона не на дитячу публіку, а передовсім старшокласників та дорослого глядача.

 

До слова. Володимир Івасюк - композитор, музикант, поет, один із основоположників української естрадної музик. Є автором 107 пісень, 53 інструментальних творів, музики до кількох вистав. Написав українські хіти: «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас», «Балада про мальви», «Два перстені», «Жовтий лист», «Балада про дві скрипки» та інші.

Є лауреатом премій і відзнак, зокрема Національної премії імені Тараса Шевченка (1994, посмертно), звання Герой України (2009, посмертно).

Володимир Івасюк зник 24 квітня 1979 року після того, як вийшов з дому на роботу до Львівської консерваторії. Через кілька тижнів його виявили повішеним у Брюховицькому лісі. Композитору було лише 30 років. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також