Обсяги споживання газу на Рівненщині майже не змінились

1222 0

Ми у соцмережах:

Обсяги споживання газу на Рівненщині майже не змінились

За шість місяців 2018 року ПАТ «Рівнегаз» здійснило розподіл 283,8 млн. куб. м газу. Це на 1,6% (4,7 млн. куб. м) менше порівняно з аналогічним періодом 2017 року. Зниження споживання зафіксовано тільки серед побутових споживачів.

Населення є єдиною категорією споживачів, які за перші півроку зменшили споживання природного газу. Побутові споживачі використали на 12,7 млн. куб. м газу менше, або на 6,8%. Водночас інші категорії споживачів збільшили споживання газу. Так, серед промислових підприємств воно зросло на 5,5%, або на 2,6 млн. куб. м. Теплопостачальні підприємства збільшили обсяги спожитого енергоресурсу на 4,8 млн. куб. м (9,7%). Цей приріст пояснюється холодними погодними умовами в березні цього року.

— ПАТ «Рівнегаз» отримує 87 коп. за розподіл кожного кубометра природного газу. За рахунок цих коштів необхідно забезпечити функціонування аварійно-диспетчерської служби, організацію роботи центрів обслуговування клієнтів, встановлення, заміну і повірку лічильників та обслуговування мереж. Компанія відчуває брак коштів для забезпечення роботи підприємства, що призводить до зниження рівня надійності й безпеки газотранспортної системи, — пояснює комерційний директор компанії Віктор Осницький.

Тарифна виручка «Рівнегазу», яка формується за рахунок тарифу на розподіл природного газу, торік становила 361,9 млн. грн. Однак встановлений НКРЕКП тариф не покриває економічно обґрунтованих витрат компанії, через що витрати перевищили виручку. Так, за підсумками 2017 року збитки підприємства від здійснення діяльності з розподілу природного газу становили 29,3 млн. грн.

Середня зарплата персоналу компанії залишається на 57% нижчою від середньої заробітної плати по галузі. Це спричинює відплив кваліфікованих кадрів і призводить до проблем з утриманням газопроводів у належному стані, виконанням програм з їхньої модернізації, а найголовніше — забезпеченням безперебійного та безаварійного газопостачання споживачів.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також