Офтальмологиня з Рівного дала поради, як вберегти зір

323 0

Ми у соцмережах:

Офтальмологиня з Рівного дала поради, як вберегти зір

Неправильне використання гаджетів та робота при слабкому освітленні можуть призвести до погіршення зору. Серед жителів Рівненщини, які частіше звертаються за допомогою до офтальмологів — діти та молодь.

Про це Суспільному розповіла лікарка-офтальмологиня Центру мікрохірургії ока та екстреної офтальмологічної допомоги обласної клінічної лікарні імені Ю. Семенюка Ганна Данилків:

- За останні роки спостерігаємо збільшення кількості звернень до офтальмологів, здебільшого дітей та молоді. Це може бути пов’язано із зростанням часу проведеного за роботою з гаджетами, недотриманням правил облаштування дитячого робочого місця, також зоровою роботою при недостатньому освітленні.

До офтальмологів також звертаються люди старшого віку, у яких є зміни в структурі ока та порушення, пов'язані з такими захворюваннями, як цукровий діабет, гіпертонія та інші.

- Багато пацієнтів звертаються із травмами різного характеру. Також людей турбує дискомфорт та сухість очей, зниження гостроти зору, поява туману чи інших помутнінь перед оком, головний біль, — пояснила Ганна Данилків.

Як гаджети та відключення світла впливають на зір
Офтальмологиня зазначила, що на погіршення зору впливають не самі гаджети, а неправильне їх використання.

- Це стосується і кондиціонерів та різних дитячих девайсів, наприклад дитячих модулів та іграшок зафіксованих на візочку. Щодо відключень світла, то цей фактор ніяк не впливає на наш зір. Здорове око спокійно адаптується до такого освітлення. Звичайно, для людей з певною патологією сітківки погане освітлення чи його відсутність може викликати труднощі,пояснила лікарка.

Як вберегти зір
Для того, аби зберегти зір, фахівчиня порадила:

правильно й повноцінно харчуватися;
вживати достатню кількість рідини;
при роботі на близькій відстані, робити п'ятихвилинні перерви кожні пів години;
переводити погляд на віддалені обʼєкти;
частіше перебувати на свіжому повітрі та повноцінно відпочивати.

-До лікаря-офтальмолога необхідно планово звернутися один раз в рік для профілактики та вчасного виявлення захворювань, які субʼєктивно пацієнт помітити не може. Також при виникненні скарг: болю, почервоніння очей, головного болю, зниження гостроти чи якості зору, появі помутнінь чи деформацій перед оком, — пояснила Ганна Данилків.

Вона додала, що при будь-яких травмах слід одразу звернутися до офтальмологічного травмцентру (працює цілодобово), щоб запобігти ускладненням.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також