Огорожу залишать діагностичному, а під платанами — поставлять лавки

938 0

Ми у соцмережах:

Огорожу залишать діагностичному, а під платанами — поставлять лавки

У центрі Рівного бракує зелених «острівців», де перехожі могли би сховатися від сонця у затінку. Чотири роки тому місцеві екоактивісти висадили на тротуарі біля обласного діагностичного центру на вулиці 16 Липня два платани. Цієї весни зелену зону біля молодих дерев планують розширити та додати до неї три лавки, щоб перехожим було де перепочити. А за ними облаштують дві великі клумби. На ескізі — екзотичні міскантус, пенісетум, спірея, піракантра та більш звичні українцям жимолость та гортензія. Гроші на це озеленення виділила польська фундація EID Ukraine.

Оксана Майборода, депутатка міської ради Рівного, співініціаторка «Саду історій»:

— Там така зона, що справді потребує озеленення. Ще кілька років тому біля діагностичного у літню спеку перехожим було буквально ніде сховатися від сонця. Тоді ми звернулися до відділу благоустрою в управління ЖКГ і там погодилися, що з цим треба щось робити. Тож 2019-го ми зібрали кошти і в рамках громадської ініціативи «Сад історій» висадили на тротуарі два платани, вони добре прижилися, і їхні крони уже дають хорошу тінь. Тепер зелену зону біля них варто розширити, зробити такий квітучий острівець з лавками для перехожих. Та й деревам для здоров’я їхньої кореневої системи варто дещо розширити лунки.

Огорожу біля діагностичного центру чіпати не будемо. Хоча, наскільки мені відомо, у закладі самі колись планували її позбутися, натомість хотіли насадити кущів і зробити відкритий зелений простір, але зараз їм, вочевидь, не до того. Тому вона залишається, а лавки та клумби будуть біля неї. Уже маємо певні ідеї щодо вибору рослин. Наприклад, щоб квіти були у червоному та білих тонах, що водночас нагадує про кольори прапорів Волині та як знак подяки польським друзям. Цим питанням займається наша експертка, підберемо такі види, щоб не потребували особливого догляду та утримання.

А щоб водії не залишали в цій пішохідній зоні свої авто, пропонуємо поставити з боку дороги на Драгоманова антипаркувальні стовпчики. Для цього уже звернулися в міський департамент інфраструктури та благоустрою, а там пообіцяли винести це питання на координаційну раду з питань безпеки руху — сподіваємося, що цю ідею погодять.

На цей проєкт залучимо стипендію від польських благодійників — це невеликі кошти, але за них можна буде придбати матеріали і оплатити частину необхідних робіт, наприклад, з демонтажу. Висадкою займемося самі, але до ініціативи зможуть долучитися й інші рівняни: хто захоче зробити добру справу, може написати нам на сторінці «Саду історій» у соцмережах, радо приймемо допомогу! Декілька бажаючих уже є. Розпочати роботи плануємо у квітні, при сприятливих погодних умовах.

Рівняни також іноді цікавляться, а що буде із «зеленим островом» на Театральній площі біля драмтеатру? Прибирати його не планується точно, люди до нього звикли: там часто відпочиває і молодь, і люди, які вертаються з базару після закупів, і молоді батьки з дітьми. Але насадження там треба буде прорідити, а з часом — оновити і саме риштування клумби, бо воно не вічне.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також