Чорнобиль не прощає: окупанти знищили унікальну лабораторію. І помруть упродовж року

3474 0

Ми у соцмережах:

Чорнобиль не прощає: окупанти знищили унікальну лабораторію. І помруть упродовж року

Орків, які рили окопи в Чорнобильській зоні відчуження, скоро не стане, - написали на своїй телеграм-сторінці працівники НАЕК "Енергоатом". Фахівці обстежили місце розташування окопів російських окупантів та порівняли з картограмою забруднення Чорнобильської зони відчуження станом на 2011 рік. Місце розташування окопів позначене жовтою точкою.

- Відповідно до отриманих висновків, основна маса радіоактивних речовин там локалізована в грунтах та підзолах. Їх майже голіруч розривали орки. Вдихали та ковтали пил, втирали в очі та шкіру.  Можна справедливо вважати, що цих орків скоро не стане (якщо вже немає). А ті, хто з ними безспосередньо контактуватиме, також отримають радіаційне ураження. Ця ситуація свідчить про якість підготовки ворога, зокрема, його підрозділів військ РХБЗ, якість управління та топографічні здібності, - додають у "Енергоатомі".

Міністр енергетики Герман Галущенко також вважає, що окупантам, які нарили окопів у зоні відчуження ЧАЕС, залишилося прожити максимум один рік. Бо помиратимуть від хвороб, викликаних опроміненням.

"Невігластво російських солдатів зашкалює так само, як дозиметри, якими ми перевіряли радіаційний фон в місцях дислокації загарбників. Вони копали голіруч ґрунт, заражений радіацією, набирали радіоактивний пісок в мішки для укріплень, дихали цим пилом. Після місяця такого опромінення їм залишився максимум рік життя. Точніше, не життя, а повільного помирання від хвороб", - повідомив Галущенко.

Під час свого перебування на станції російські війська наробили чимало збитків. Практично всі офісні приміщення в будівлях у зоні ЧАЕС суттєво пошкоджені, розбиті й повністю розкрадені. В тому числі й аналітична лабораторія вартістю 6 млн. євро. А ще окупанти знищили архів, який українці збирали десятками років. 

“Це все, що лишилось від наших чорнобильських документів та архівів. Те, що ми збирали десятиріччями, якась курва просто викинула в смітник“, - повідомив Олександр Сирота, голова Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також