Олександр Ковальчук: «Закон про організації водокористувачів покращить інвестиційний клімат»

664 0

Ми у соцмережах:

 Олександр Ковальчук: «Закон про організації водокористувачів  покращить інвестиційний клімат»

Питання очистки водойм Рівного, зокрема річки Устя та озера Басів Кут, а також необхідність будівництва власних очисних споруд для Рівного обговорили на розширеній нараді за участю Президента України Володимира Зеленського. Вона відбулась минулого тижня у Національному університеті водного господарства та природокористування. На ній зібралися науковці, професори, представники Державного агентства водних ресурсів, народні депутати.

 Стратегія розвитку водної галузі

Проблема збереження та розвитку водних ресурсів актуальна не тільки для Рівного та Рівненщини, а й всієї України. На жаль, в попередні роки вирішенню цієї проблеми приділяли не достатньо уваги. Як зазначив Президент України Володимир Зеленський, актуальність цього питання посилюється в умовах глобальних природно-кліматичних змін, які вже відбуваються та значною мірою впливають і на людське життя, і на світову економіку. Як наслідок, маємо зникнення води у колодязях в окремих районах Рівненської області, перевищення у рази кількості шкідливих речовин у річці Усті в Рівному.

Над комплексним вирішенням проблемних питань управління водними ресурсами країни вже працюють у Рівному. Ще восени минулого року народний депутат України від Рівного Олександр Ковальчук організував зустріч ректора Національного університету водного господарства та природокористування Віктора Мошинського і команди університету з тодішнім міністром енергетики та захисту довкілля Олексієм Оржелем. Тоді фахівці обговорили напрацювання, які можуть допомогти побудувати нову і ефективну модель системи управління водним комплексом, стратегію реформування водного господарства України. Нині науковці з НУВГП розробляють для Державного водного агентства України відповідну стратегію розвитку водної галузі.

- Це стратегічний документ, який передбачає розроблення системи управління водними ресурсами держави в цілому. Це новий підхід, в основі якого лежить золотий трикутник: влада, бізнес, університет. Ці три сторони мають управляти водою в Україні. Також для цього повинен бути створений, так би мовити, центр керування водними ресурсами. Наразі документ доопрацьовується, але ми вже думаємо над практичним втіленням наших напрацювань спільними зусиллями, - розповідає ректор НУВГП Віктор Мошинський.

Очисні споруди для Рівного


Ще одне важливе питання для відновлення водної екосистеми Рівного – вирішення проблеми очистки річки Устя та озера Басів Кут.

- Стан цих водойм з кожним роком лише погіршується. Вже сьогодні маємо там воду 4-5 класу якості, - розповідає Віктор Мошинський. – Однак ми також маємо рішення цієї проблеми. Звичайно, для цього потрібно багато чого зробити, але передусім місту потрібні нові очисні споруди. Адже багато комунальних стоків і стічних вод скидається практично без очистки, що значно погіршує стан води. А її потрібно акумулювати для питних потреб. Вже сьогодні маємо думати про те, яку воду питимемо завтра. Сьогодні ми споживаємо воду з артезіанських джерел. Але не виключено, що в найближчому майбутньому нашим дітям та онукам доведеться пити воду з Басового Кута. Тому про її чистоту слід подбати вже. Будівництво для міста власних нових очисних споруд сприятиме очищенню стічних вод в межах області, позитивно вплине на екологічну ситуацію, зокрема на стан річки Устя та озера Басів Кут.

Необхідність у власних очисних спорудах повної потужності підтверджує й директор РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» Андрій Карауш. За його словами, на сьогодні підприємство змушене очищати стічні води на ПАТ «Рівнеазот». Перекачувати їх доводиться за 18 км, а це тягне за собою великі витрати електроенергії, що впливає на ціну водовідведення і водопостачання для населення.

- Про важливість будівництва власних очисних споруд говориться вже давно. Вартість цього питання – майже мільярд гривень. На жаль, силами міського та обласного бюджету проблему не вирішити. Немає для цього фінансового ресурсу й підприємство. Тому ми знайшли альтернативний шлях залучення коштів – це «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України», що фінансується Європейським інвестиційним банком, - розповідає Андрій Карауш. - Утім проблема полягає у тому, що банк не надає позикові кошти для сплати ПДВ, який буде виникати під час реалізації проекту. А також вимагає гарантій з місцевого бюджету, для якого ця сума не підйомна. Виходом із цієї ситуації може бути підписання угоди під державні гарантії.

До роботи над втіленням інвестиційного проекту долучається й народний депутат України Олександр Ковальчук. Власні очисні споруди для Рівного та чисті річка Устя і озеро Басів Кут – були одними із пунктів передвиборчої програми народного депутата.

- Я цілком підтримую цю ініціативу та максимально сприятиму вирішенню проблеми очистки річки Устя та озера Басів Кут. Адже це вкрай важливе для нашого міста питання, що потребує якомога швидшого вирішення. Для його просування я неодноразово брав участь у спільних зустрічах з представниками Європейського інвестиційного банку, Міністерства фінансів, уряду. Радий, що і Президент висловив свою підтримку для реалізації проекту, - зазначив Олександр Ковальчук.

Зауважимо, що за результатами наради до 2021 року уряд має організувати роботу з реалізації проекту «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» від 23 липня 2015 року, врегулювати питання сплати податку на додану вартість, надання державних фінансових гарантій за субкредитними угодами.

Закон про організації водокористувачів
 

Ще однією важливою проблемою, яку підняли під час зустрічі, було відновлення непрацюючих меліоративних систем для ведення сільського господарства. У радянські часи в Україні зрошувалося в декілька разів більше гектарів земель. Досягнути кращих результатів можливо, якщо знайти спільні точки дотику між приватними інвесторами та державою. Адже через неможливість очистки меліоративних каналів, підприємства втрачають чималі кошти. Представники бізнесу зацікавлені в цьому питанні і готові інвестувати в нього. Але для цього потрібні зміни до законодавства.

Вирішити проблеми, пов'язані з питанням власності водогосподарських об'єктів меліоративних систем, має законопроект про організації водокористувачів (ОВК). Разом із Всеукраїнською аграрною радою над ним нині працює народний депутат Олександр Ковальчук. Законопроект стане поштовхом у розвитку зрошення в Україні. Як наслідок - матимемо позитивний вплив на український агросектор.

- Як член фінансового комітету можу впевнено сказати, що для нас дуже важливо отримувати більше з того, що у нас лежить під ногами. Для цього потрібні адміністративні та законодавчі рішення, а також інвестиції. Насправді галузь може заробляти кошти, якщо правильно управляти водними ресурсами. Для цього потрібен ефективний інструмент, - наголошує Олександр Ковальчук.

Як зазначив Голова Державного агентства водних ресурсів Валентин Шліхта, стоїть завдання ухвалити закон про ОВК уже цієї сесії Верховної Ради, щоб він почав працювати до наступного зрошувального сезону.

За його словами, проблема актуальна, адже цього року ми вже відчули проблему дефіциту водних ресурсів, особливо у південних областях України, що негативно вплинуло на врожай. І Президент, і уряд розуміють важливість цього питання.

- На щастя, є розуміння і підтримка з боку Президента та уряду, тому питання, пов’язані з розвитком водних ресурсів вирішуються досить швидко. Це дає надію, що ми отримаємо результати якнайшвидше. Є підтримка й у Верховній Раді. Активну участь у реформуванні галузі беруть депутати, зокрема Олександр Ковальчук. Сприяє цьому й ефективна співпраця центральної влади та влади на місцях, - зазначив Валентин Шліхта.

Реалізація Закону дасть можливість підвищити ефективність використання меліоративних систем, залучити інвестиції в реконструкцію та модернізацію інженерної інфраструктури та збільшити площі, на яких застосовується гідротехнічна меліорація, зокрема відновити потенціал зрошуваних земель.

Це дозволить залучити до управління меліоративними системами всі зацікавлені сторони. А відновлення зрошення дозволить ефективніше реалізовувати аграрний потенціал України.

- Над законопроектом працювали провідні українські фахівці та міжнародні експерти, тому документ підготований на високому якісному рівні. І вже найближчим часом ми подамо його у Верховну Раду, - підсумував Голова Державного агентства водних ресурсів.

Зі свого боку Глава держави підтримав таку законодавчу ініціативу та закликав якомога швидше направити проект закону до парламенту.

За результатами зустрічі Володимир Зеленський доручить уряду до початку 2021 року опрацювати питання врегулювання нормативно-правової бази щодо передачі на довгострокове зберігання, використання, утримання та відновлення об’єктів інженерної інфраструктури водогосподарсько-меліоративного комплексу землекористувачам, які ведуть господарську діяльність на меліорованих землях.

Крім того, Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) має ухвалити рішення щодо питань екологічної безпеки країни, передбачивши, зокрема, забезпечення громадян питною водою в необхідних обсягах.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також