Олександра Коваленко: «Непросто людині зайти до будівлі, де написано «психологічна служба»

868 0

Ми у соцмережах:

Олександра Коваленко: «Непросто людині зайти до будівлі, де написано «психологічна служба»

Війна додала рівнянам психологічних проблем, і посттравматичний синдром все одно буде у кожного, — вважає міська депутатка та психотерапевтка Олександра Коваленко. Особливо ж вразливі ті, хто повернувся з фронту, рідні військових, а ще — переселенці. Побороти свої проблеми їм допомогли би психологи, але добровільно до таких фахівців не кожен звернеться. Тому пропонують створити мережу соціально-психологічних центрів, в яких водночас можна отримати соціальну або адміністративну послугу, як у ЦНАПі, а за потреби — тут же приватно зайти в кабінет до психолога або й психіатра.

Приміщення для одного з центрів уже знайшли — на першому поверсі будівлі райдержадміністрації на вулиці Соборній, 195. Тут достатньо місця (понад 630 кв.м), поряд є зупинка громадського транспорту, парковка, пандуси для маломобільних відвідувачів.

Минулого тижня це обговорювали на Дні депутата і вирішили створити робочу групу, щоб у всьому розібратися.

Олександра Коваленко, міська депутатка, співавторка проєкту:

— Один з хабів можна розмістити на Соборній, 195. Для штату достатньо 11 фахівців. Причому, можна забрати шістьох працівників департаменту соціальної політики, які нині працюють в будівлі на вулиці 16 Липня. Також буде 5 новостворених місць, це психологічна служба — психологи, соціальні педагоги, психіатр. Тут могли би працювати люди, які самі є ветеранами війни або ВПО, які мають досвід і які могли би розуміти один одного. Щоб не виникало черги, діятиме електронна система.

Буде відкрита частина, яку займають працівники соцполітики. Окреме крило — громадський простір та коворкінг, передбачено два зали по 40 кв.м, де можна зустрітись і поговорити. У військових гостра проблема у спілкуванні, і не тільки у них, ми з волонтерами це бачимо. У цьому ж крилі — кабінети психологічної служби.

Чому ми плануємо поєднати надання психологічних та соціальних послуг? Бо дуже непросто людині зайти по сходах до будівлі, де написано «психологічна служба» чи «психіатр». А тут все в одному місці, і це легше сприймається. Що стосується створення мережі, ми розглядали Ювілейний, Північний, Щасливе, в районі школи №12, у Квасилові — як варіант, можна використати міські бібліотеки, якщо вони мають перші поверхи.

Якщо у Рівному все ж з’явиться такий хаб, то, окрім соцзахисту і психологічної служби, у ньому також діятимуть віддалені робочі місця ЦНАПу — приблизно 5 працівників. А ще планують залучити представників ТЦК, Пенсійного фонду, бюро правової допомоги та державної міграційної служби.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також