Омбудсмен України зробив заяву про черговий обстріл колонії в Оленівці

765 0

Ми у соцмережах:

Омбудсмен України зробив заяву про черговий обстріл колонії в Оленівці

За інформацією російських пропагандистських медіа під обстріл знову потрапила Оленівка – колонія на тимчасово окупованій території Донеччини, де всупереч Женевським конвенціям утримуються українські військовополонені та цивільні заручники.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, якого цитує Armyinform.

- Росмедіа повідомляють, що за результатами ранкового обстрілу загинув один і поранено чотирьох українських військовополонених. Вже нікого не дивує, що жоден представник окупантів не постраждав, а російська федерація знову звинуватила в обстрілі Україну. Ми це вже чули влітку, – заявив він.

Дмитро Лубінець додав, що на цей момент немає інформацію про імена постраждалих.

- На цей час ми не отримали інформацію про імена постраждалих, але звертаємось із запитом про це як напряму – до пані Москалькової, так і за посередництвом ООН та МКЧХ, – зазначив омбудсмен.

Він запевнив, що як і раніше готовий особисто прибути в Оленівку для оцінки всіх фактів та спілкування зі свідками обстрілів, пораненими та утримуваними громадянами.

Дмитро Лубінець зауважив, що мотиви, з якими рф чинить обстріли таборів військовополонених сьогодні невідомі і припустив, що, можливо, це банальна помста через поразки на фронті, а можливо цілеспрямований терор і показова безкарність військового керівництва рф.

- Але, наслідків таких дій ми бачимо декілька: відкладання візиту Місії ООН зі встановлення фактів в Оленівку через безпекові ризики, а можливо і повна заборона такого візиту зі сторони росії; причинення страждань родичам українських військовополонених, які утримуються в Оленівці і не можуть отримати верифіковані інформацію про загиблих і поранених, що спричиняє соціальне незадоволення; тиск на українську сторону задля отримання поступок у питаннях звільнення російських військовослужбовців, які здійснювали воєнні злочини на території України та вирішення питання транзиту аміаку через Україну, – написав Лубінець.

Він наголосив, що такі дії Росії лише доводять всьому світу один простий факт – «Росія – держава-терорист».

- І ця держава прагне досягати своїх геополітичних цілей не в демократичний спосіб через перемовини, а використовуючи зброю і терор. І задача демократичного світу це просто припинити. Раз і назавжди, – підсумував омбудсмен.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також