Операція ЗСУ на Курщині зірвала таємні переговори з Росією - WP

490 0

Ми у соцмережах:

Операція ЗСУ на Курщині зірвала таємні переговори з Росією - WP

Операція ЗСУ в Курській області зводить нанівець секретні зусилля з часткового припинення вогню з Росією, пише The Washington Post з посиланням на дипломатів і офіційних осіб.

За їхніми словами, країни мали провести непрямі переговори в Катарі щодо угоди про припинення ударів по енергетичній інфраструктурі з обох сторін.

Зазначається, що Україна і Росія збиралися направити делегації в Доху цього місяця для відповідних переговорів. Попередньо можлива угода була б рівносильною частковому припиненню вогню і запропонувала б відстрочку для обох країн.

Дипломат, знайомий із ситуацією, повідомив, що Катар обговорює з Києвом і Москвою питання про мораторій на енергетичні удари протягом останніх двох місяців. За його інформацією, обидві сторони домовилися про проведення саміту в Досі, і залишилося опрацювати лише незначні деталі.

"Але непрямі переговори, в яких катарці виступали як посередники і зустрічалися окремо з українською та російською делегаціями, були зірвані несподіваним вторгненням України в західну Курську область Росії минулого тижня, за словами чиновників. Про можливу угоду і запланований саміт раніше не повідомлялося", - пише WP.

За словами дипломата, російські офіційні особи відклали зустріч з офіційними особами Катару після вторгнення України на захід Росії. Московська делегація охарактеризувала це як "ескалацію", сказав дипломат, додавши, що Київ не попереджав Доху про свій транскордонний наступ.

"Росія не скасувала переговори, вони сказали: дайте нам час", - розповів дипломат. За його словами, хоча Україна в будь-якому разі хотіла відправити свою делегацію в Доху, Катар відмовився, оскільки не вважав односторонню зустріч вигідною.

У відповідь на запитання The Washington Post в Офісі президента України повідомили, що саміт у Досі перенесено "через ситуацію на Близькому Сході", але він пройде у форматі відеоконференції 22 серпня, після чого Київ консультуватиметься зі своїми партнерами з приводу реалізації того, що обговорювалося. Кремль не відповів на запити про коментарі. Білий дім відмовився коментувати цю історію.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також